Hollandiában a napokban nyit meg az első Dolby Cinema, amely az IMAX-nál is brutálisabb látványt ígér. Az új Csillagok háborúja-film már elvileg kifejezetten a Dolby Vision-technológiával készül.

Hogy pontosan mit takar a Dolby Vision, azt egyelőre nem lehet pontosan tudni. Ami biztos, hogy a Dolby a HDR (High Dynamic Range) technológiát ötvözi valamivel, amiről egyelőre semmit nem hajlandóak elárulni, de a végeredmény állításuk szerint jobb lesz, mint amit az IMAX-ben láthatunk.

Így talán érthető az is, hogy a Dolby Cinemába miért kerül a jegy 18 dollárba a megszokott 12,5 dollár helyett. A holland mozirajongók kapnak is a pénzükért valamit meg nem is, hiszen az első Dolby-moziban egyelőre az IMAX mozikban megszokott, 4K-s felbontású lézerprojektorokat használják, a Vision-technológiát csak tavasztól vetik majd be.

Ha a nézők vevők lesznek a dologra, a Dolbynak még akkor is számtalan harcot kell majd megvívnia a mozitulajdonosokkal és a hollywoodi filmstúdiókkal is, utóbbiakat például rá kéne venniük, hogy a filmeket eleve Dolby Vision-kompatibilis formátumban forgassák le. A bennfentes információkkal elég jól ellátott Hollywood Reporter szerint a filmgyártók közül a Disney lehet az első, amelyik átveszi az új technológiát, sőt, az is előfordulhat, hogy már a jövő decemberben mozikba kerülő Csillagok háborúját is ebben a formátumban forgatták.

És ezt olvastad már?
Csak kiderült, hogy a legújabb iPhone-okból eltűnt az egyik alapfunkció