Na ennek a hírnek nagyon nem fognak örülni, akik szerint a Facebooknak eddig is túl nagy hatalma volt: a Wall Street Journal szerint a közösségi oldal már májusban beindítja legújabb szolgáltatását, amellyel a felhasználók közvetlenül a Facebookon olvashatják majd a legnagyobb online újságok cikkeit.

Az Instant Articles nevű szolgáltatásról egyelőre nem sok konkrétumot lehet tudni, de annyi biztos, hogy első körben olyan oldalak csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint a Buzzfeed, a National Geographic és a New York Times.

Az világos, hogy a Facebooknak miért éri meg, ha a felhasználók még több időt töltenek majd az oldalon, na de mi lesz ebben a buli az újságoknak, akik gyakorlatilag önként odadobják a Facebooknak az olvasottságuk egy részét?

Azon kívül, hogy a Facebook minden bizonnyal magasabb elérést fog biztosítani a közvetlenül az oldalon megjelenő cikkeknek, az igazán meggyőző érv az, hogy a WSJ szerint a közösségi oldal az így keletkező bevételek 100%-át az újságoknak adja, amennyiben azok maguk értékesítik a hirdetéseket. És ha az értékesítés nyűgjét a Facebookra bízzák, Zuckerbergék nagyvonalúan akkor is csak 30%-ot csípnek le maguknak a bevételekből.

Látszólag ez egy win-win szituáció, aminek viszont a pesszimistábbak szerint hosszútávon majd a média issza meg a levét, ugyanis az új rendszer bevezetésével a Facebooknak nyilvánvalóan az eddiginél több lehetősége lesz a tartalom befolyásolására. Mivel a Facebook eddig sem a kiegyensúlyozott moderálási elveiről volt híres, a legborúlátóbbak egyenesen attól félnek, hogy hosszabb távon a közösségi oldal dönti majd el, hogy milyen cikkek jelenhetnek meg az olyan népszerű oldalakon, mint a Buzzfeed vagy a New York Times.

Ettől azért annyira nem kell félni, mert bár a Facebookról érkező olvasók már most is nagyon komoly hányadát teszik ki egy újság forgalmának, az nagyon valószínűtlen, hogy a közösségi oldal a közeljövőben olyan monopol helyzetet tudna kialakítani, hogy az emberek kizárólag rajtuk keresztül olvassanak újságot.

(Forrás: TheNextWeb)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

Nem is gondoltuk, de a talicskát is meg lehet reformálni

Jött az iPhone-okra egy szuper androidos funkció, amit imádni fogsz

További cikkeink a témában
Hirdetés