Előkerült a neten újra egy fotó, amelyen úgy első ránézésre semmi különös nincs. Egy kissé megvágott és szegényes észak-amerikai térképről van szó, Kanadára fókuszálva. De ha jobban megnézzük, szinte az amerikai határnál van egy piros csík, a kép bal alsó sarkában pedig egy szöveg: a vonaltól délre él a kanadaiak mintegy fele, bumm.

A Redditen anno nagy visszhangja volt a megspékelt térképrészlet felbukkanásának, amely valamelyest érthető, még ha a történet önmagában nem is tartalmaz semmi rendkívülit. Kanada gigantikus méretei ugyebár közismertek: a világ második legnagyobb országáról van szó, közel 10 millió négyzetkilométerével majdnem akkora kiterjedésű, mint Európa – a két terület között nagyjából két magyarországnyi különbség van az öreg kontinens javára. Ez ilyen nagyságrendeknél szinte elhanyagolható különbség.

Erről a térképről lenne szó:

A vörös vonaltól délre él a kanadaiak mintegy fele

Viszont míg Európában nagyjából 750 millióan élnek, Kanadában annyian sincsenek, mint Lengyelországban – előbbinek épphogy meghaladja a lakossága a 35 milliót, északi barátainknál pedig több mint 38,5 milliónak éldegélnek. Egyszóval Kanadában iszonyú kicsi a népsűrűség, nagyjából 3,2 fő/km² – ezen megint nem nagyon lepődünk meg, hiszen az ország északi része gyéren lakott, ennek történeti és éghajlati okai is vannak. Csak érdekességképp:

ha Budapesten is akkora lenne a népsűrűség, mint Kanadában, a magyar fővárosban nagyjából annyian élnének, mint Felcsúton – úgy 1700-1800-an.

A kanadaiak többsége főként délen él

A vonaltól délre található egyébként

  • a legnagyobb kanadai város, a közel 3 millió fős Toronto,
  • a nagy francia központ, a közel 2 milliós Montréal,
  • a milliós lakosságú főváros, Ottawa,
  • valamint a kontinens egyik legidősebb városa, Quebec;
  • de Ontarióban akad még több félmillió közeli város is: Mississauga, Brampton, Hamilton, London, Markham vagy Vaughan.

Ha viszont a nagyvárosi övezeteket vesszük alapul, akkor lazán számolhatunk 16-17 millió emberrel az említett térségben, hiszen ne feledjük: Quebec és Ontario Kanada legnépesebb tartománya összesen mintegy 22 millió lakossal, többségük pedig ugyebár a déli területekre koncentrálódik, mint ahogy a fenti térképen is láthatjuk. (Csak Montréal és Toronto metropoliszövezetében élnek úgy tízmillióan.)

A Nagy-tavak környékén akad jó néhány kanadai nagyváros

Azt amúgy az amerikaiak is sejthették, hogy az amerikai-kanadai határon elterülő Nagy-tavak környékén több kanadai nagyváros is akad, de azért még így is megértjük őket, hogy igencsak meglepődtek a különös térképen – a Redditet egyébként túlnyomórészt ők használják.

Főleg annak fényében nem csodálkozunk az egészen, hogy a Bostonban tanuló harvardos kollégák jelentős részének fogalma sincs arról, hogy mi Kanada fővárosa.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Itt tudod megnézni, mekkora sugárzásnak vagy kitéve mobilod nyomkodása közben