Elsőre azért kicsit bizarrul hangzik egy vizelettel készült holdbázis, nem?

Az asztronauták vizelete is segíthet megépíteni a Holdon az alapbázist: a benne lévő karbamid lágyítóként alkalmazható a szerkezetek betonjában - vélik európai kutatók.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), az Európai Űrügynökség (ESA) és kínai űrügynökség (CNSA) is azt tervezi, hogy a következő évtizedekben bázist épít ki a Holdon egy a távolabbi űrt feltérképező terv részeként – embereket juttatni a Marsra.

Viszont a Hold betelepítése számos probléma mellett – a magas sugárzás, a szélsőséges hőmérsékletek, a meteoritbombázások veszélye – logisztikai kérdéseket is fel vet, például:

Hogyan szállítsanak fel a Holdra építőanyagot, ha egyáltalán szükséges?

Egy teljes modul megépítése az égitesten nagyon költséges lenne, ugyanis a Földről 0,45 kilogrammnyi teher Holdra szállítása mintegy 10 ezer dollárba, azaz 3,2 millió forintba kerül, ezért

az űrügynökségek igyekeznek hasznosítani a Hold felszínének nyersanyagait vagy éppen azokat, amiket maguk az asztronauták szolgáltathatnak, például vizelet formájában.

„A Holdon használható geopolimer beton készítéséhez az elképzelés szerint azt lehetne használni, ami ott megtalálható: regolitot (a Hold törmelékes kőzetrétegét) és a néhány területen megtalálható jégből származó vizet” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője és a spanyolországi Cartagenai Műszaki Egyetem professzora, Ramón Pamies.

Norvég, spanyol, holland és olasz kutatók az ESA-val együttműködve pedig megállapították, hogy a beton elkészítése során a vizeletben lévő karbamid lágyítóként is használható, vagyis a betonhoz adva formálhatóvá teszi az eredeti keveréket még annak megkeményedése előtt.

A norvégiai Ostfold Egyetemen végzett vizsgálatok szerint alapján megállapították, hogy a karbamidot tartalmazó beton

  • nagy súlyokat is elbírt,
  • formájukat stabilan megőrizték,
  • ellenállásukat pedig tovább nőt, amikor a Holdra jellemző nyolc fagyás-olvadás ciklus hatásának vetették alá.

Anna-Lena Kjoniksen norvég kutató ugyanakkor elmondta, hogy akad még kérdés azért:

„Azt még nem találtuk ki, hogyan lehet kivonni a karbamidot a vizeletből és azt is vizsgáljuk, valóban szükséges-e, mert lehetséges, hogy a vizelet egyéb alkotóelemei is hasznosíthatók a geopolimer beton kialakításához.”

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés