Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elsőre azért kicsit bizarrul hangzik egy vizelettel készült holdbázis, nem?

Az asztronauták vizelete is segíthet megépíteni a Holdon az alapbázist: a benne lévő karbamid lágyítóként alkalmazható a szerkezetek betonjában - vélik európai kutatók.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), az Európai Űrügynökség (ESA) és kínai űrügynökség (CNSA) is azt tervezi, hogy a következő évtizedekben bázist épít ki a Holdon egy a távolabbi űrt feltérképező terv részeként – embereket juttatni a Marsra.

Viszont a Hold betelepítése számos probléma mellett – a magas sugárzás, a szélsőséges hőmérsékletek, a meteoritbombázások veszélye – logisztikai kérdéseket is fel vet, például:

Hogyan szállítsanak fel a Holdra építőanyagot, ha egyáltalán szükséges?

Egy teljes modul megépítése az égitesten nagyon költséges lenne, ugyanis a Földről 0,45 kilogrammnyi teher Holdra szállítása mintegy 10 ezer dollárba, azaz 3,2 millió forintba kerül, ezért

„A Holdon használható geopolimer beton készítéséhez az elképzelés szerint azt lehetne használni, ami ott megtalálható: regolitot (a Hold törmelékes kőzetrétegét) és a néhány területen megtalálható jégből származó vizet” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője és a spanyolországi Cartagenai Műszaki Egyetem professzora, Ramón Pamies.

Norvég, spanyol, holland és olasz kutatók az ESA-val együttműködve pedig megállapították, hogy a beton elkészítése során a vizeletben lévő karbamid lágyítóként is használható, vagyis a betonhoz adva formálhatóvá teszi az eredeti keveréket még annak megkeményedése előtt.

A norvégiai Ostfold Egyetemen végzett vizsgálatok szerint alapján megállapították, hogy a karbamidot tartalmazó beton

  • nagy súlyokat is elbírt,
  • formájukat stabilan megőrizték,
  • ellenállásukat pedig tovább nőt, amikor a Holdra jellemző nyolc fagyás-olvadás ciklus hatásának vetették alá.

Anna-Lena Kjoniksen norvég kutató ugyanakkor elmondta, hogy akad még kérdés azért:

„Azt még nem találtuk ki, hogyan lehet kivonni a karbamidot a vizeletből és azt is vizsgáljuk, valóban szükséges-e, mert lehetséges, hogy a vizelet egyéb alkotóelemei is hasznosíthatók a geopolimer beton kialakításához.”

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.