A robotautók itt toporognak a küszöbön, de az önvezető technológia nem csak arra lesz jó, hogy sokkal kényelmesebben jussunk el A-ból B-be, hanem hogy az otthonunk kényelmét is jobban élvezhessük, mint eddig.

Nemrég a Toyota mutatott be egy olyan koncepciót, ami lényegesen kiszélesíti a robotjárművek lehetőségeit, most pedig két korábbi Google-alkalmazott állt elő hasonló megoldással, ami a rövidebb távú házhozszállításban (angolul: last-mile delivery) hozhat komoly áttörést.

A Nuro nem más, mint egy radarokkal, kamerákkal és LIDAR-rendszerrel (lézeres távolságmeghatározó) felszerelt jármű, amit kifejezetten arra terveztek, hogy kézbesítse a megrendelt árukat, legyen az akár élelmiszer, akár webshopból rendelt áru, vagy bármi más. Ezzel tulajdonképpen a kisebb, lokális boltokat hozhatná helyzetbe az olyan nagy áruházakkal szemben, mint mondjuk az Amazon.

A vásárlók egy mobilalkalmazás segítségével értesülnének róla, ha a megrendelt csomagjuk megérkezett, ezután pedig nem lenne más dolguk, mint kisétálni, és az egyedi kódjukkal kinyitni a Nuro rakterét. Az azért látszik, hogy a Szilícium-völgy kényelméhez szokott techguruknak az egész világ egy nagy kertváros, hiszen arra a Nurónak sincs megoldása, hogyan vigye fel az árut a harmadikra, de ez nagyjából minden eddig látott automata házhozszállítási módszernek a közös gyenge pontja, legyen szó akár drónokról, akár az e-Palette-ről.

Ettől függetlenül a Nuro egy igen érdekes kezdeményezés, aminek a tesztelését a tervek szerint még az idén megkezdik Kaliforniában, szóval lehetséges, hogy hamarosan már a futárnak sem kell jattot adnunk, ha a Tescóból vagy a kedvenc pizzériánkból akarunk valamit rendelni.

És ezt olvastad már?
Magyar kutatók segítségével jósolhatják meg a váratlan eseményeket