53 ezer kilométer per órás sebességgel ütközött össze a légkörünkben kis híján két műhold
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Két már nem működő műhold éppen csak elkerülte egymást pár napja az Amerikai Egyesült Államok felett. Ha összeakadt volna a bajszuk, azt senki sem köszönte volna meg a bolygónkon.

Egyikük az Infravörös Csillagászati Műhold volt (Infrared Astronomical Satellite, IRAS), amelyet 1983-ban indítottak útnak. Ez volt az első infravörös űrteleszkóp, amely kevesebb mint egy évig üzemelt.

A másik szonda a GGSE–4 jelet viseli (Gravity Gradient Stabilization Experiment), az amerikai légierő lőtte fel 1967-ben űrszondatervezési alapelvek tesztelésére.

Persze nem volt valószínű, hogy a két szonda összeütközik, ugyanakkor a nagyon kicsi, gyors objektumok mozgásának nagy távolságból történő precíz felbecslése mindig nagy kihívás. Egy esetleges karambol esetén több ezer új törmelékdarab keringene évtizedeken át a Föld körül. Ezek az új törmelékfelhők veszélyt jelentenének bármely, az ütközés magasságában működő szondára és minden űrhajóra, amely célja felé tartva áthalad ezen repülési pályán. Szerencsére minderre nem került sor.

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

 

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.