Nyolcvan éven belül jelentősen megnőhet a tengerek vízszintje a grönlandi jégolvadás miatt.

Egy új tanulmány arra a szomorú eredményre jutott, hogy a grönlandi jégmező mindenképpen elolvad – még akkor is, ha a felmelegedés megállna –, ami az évszázad végére globálisan jelentősen megnövelheti a tengerszint magasságát is. Egy nemzetközi kutatócsoport a legfrissebb globális és regionális klímamodellezési eszközök segítségével pedig most kiszámolta, hogy mennyivel:

a grönlandi jégolvadás közvetlen eredményeként 2100-ra 10-12,5 centiméteres globális tengerszint-emelkedéssel kell számolni.

A sarki régiók nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásra

Ruth Mottram klímakutató szerint ha a globális felmelegedés úgy folytatódik, mint eddig, vagyis a nagy károsanyag-kibocsátási forgatókönyv valósul meg,

„a hőmérséklet 2100-ra 4-6,6 Celsius-fokkal emelkedik Grönland térségében. Ez lényegesen nagyobb, mint amire globálisan számíthatunk ugyanebben az időszakban, ami azt jelzi, hogy a sarki régiók nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásra”.

A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) vezető klimatológusa és a kutatócsoport tagja, John Cappelen hangsúlyozta, hogy „változtatnunk kell a hozzáállásunkon, ha korlátozni akarjuk a felmelegedést”.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Visszatér mindenki kedvenc zenelejátszója, de kicsit másképp