Persze, ez az orvostudományi és a társadalmi fejlődéstől függ.

A Royal Society Open Science tudományos lapban bemutatott tanulmányban arra az eredményre jutottak a kutatók 13 ország 1100 nagyon idős (105 év feletti) lakosának adatait elemezve, hogy

akár 130 éves vagy annál magasabb kort is megérhetnek az emberek.

A legújabb elemzés szerint egy ember halálának kockázata egy bizonyos kor felett nem emelkedik tovább, hanem stagnál: esélye 50 az 50-hez lesz – Anthony Davison statisztikaprofesszor és a Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa szerint

annak, aki már több mint 110 éves, olyan esélye van a továbbélésre, mintha „feldobna egy pénzérmét, ha fej, megéri a következő születésnapját, ha írás, valamikor a következő év során meghal”.

Az emberi élet hosszának határát régóta vizsgálja a tudomány. Nemrég még azt az elméletet alátámasztó tanulmányok születtek, hogy az emberek akár a 150 évet is megérhetik, Davison szerint ugyanakkor az új kutatás jóval szélesebb statisztikai alapon nyugszik, mint az eddigi vizsgálatok. Figyelembe vették továbbá olyan olasz állampolgárok adatait, akik 2009 és 2015 között legalább 105 évesek voltak.

„Csak nagyon keveseknek sikerül 110 évig élni, de valószínűleg a jelen évszázad során lesznek emberek, akik a 130 évet is megérik”

– mondta Davison, aki szerint ez az orvostudományi és a társadalmi fejlődéstől függ.

Eddig Jeanne Calment-é a leghosszabb élet rekordja: a francia nő 1997-ben 122 évesen hunyt el. Rekordjának megdöntésére esélyes a japán Kane Tanaka, aki jelenleg 118 éves.

Eközben...

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Royal Society Open Science, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában