A kutatókat is meglepték az eredmények.

2013 februárjában a hirosimai atombombánál 30-szor nagyobb erővel semmisült meg egy nagyjából 20 méter átmérőjű, 12 125 tonna tömegű meteorit az oroszországi Cseljabinszk fölött 23 kilométeres magasságban. A meteorrobbanás lökéshullámától épületek rongálódtak meg és közel 1500 ember sérült meg (elsősorban szétrepülő üvegcserepektől).

A hatalmas erejű robbanás hatására hatalmas meteoritporfelhő keletkezett, ami – a NASA szerint – több mint négy napig volt a levegőben. A kutatók szerencséjére az esemény idején lehullott hórétegek konzerváltak néhány pormintát – ami azért is nagy szám, mert az apró szemcsék elvesznek, mert vagy túl kicsik ahhoz, hogy megtalálják őket, vagy szétszórja őket a szél, vagy vízbe esnek, vagy egyszerűen csak a környezet beszennyezi őket –, így lehetőség nyílt ezek vizsgálatára. A nemrég publikált eredmények pedig igencsak meglepték a szakértőket, ugyanis

soha nem látott kristálytípusokat fedeztek fel a meteoritpor apró szemcséiben.

Az új kristályok két különböző formában jelentek meg: gömb és hatszögletű rudak alakjában – a kutatók szerint mindkettő „egyedi morfológiai sajátosság” –, továbbá az is kiderült, hogy ezek a kristályok grafitrétegekből épülnek fel és egy központi nanoklasztert (a leggyakrabban 0-2 nanométeres skálán létező kristályos anyagok) vesznek körül a kristály szívében.

A szakértők azt gyanítják, hogy a kristályok a meteor szétesése által létrehozott magas hőmérsékleti és nagynyomású körülmények között keletkeztek, bár a pontos mechanizmus még nem tisztázott.

(Forrás: space.com, fotó: Taskaev et al., nyitókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked