Négy kőfedél borította a Japán délnyugati részén megtalált ősi szarkofágot, amin eddig egy sintó szentély állt.

Felnyitottak egy második-harmadik század környékéről származó sírt Japán déli főszigetén, Kjúsún, a Szaga prefektúrában a hét elején. A sírt a Josinogari régészeti lelőhelyen tárták fel, és a segítségével a korszak társadalmi struktúráját szeretnék majd tanulmányozni.

A kőkoporsó körülbelül 2,3 méter hosszú – nagyobb, mint a helyszínen talált többi sír, és négy kőfedél borította.

Az árokkal körülvett egykori településen rengeteg a régészeti lelet, a szarkofágot feltehetően a késő Yayoi-korszakban, az ősi Yamatai ország idején építették.

Egyelőre úgy gondolják, hogy egy hatalmon lévő személyt helyeztek itt végső nyugalomra, mivel a koporsót egy domb tetejéről ásták ki, és a fedelébe vésve „x” jeleket találtak.

Szakértők szerint az ilyen jelek részben a holtak lelkéért való imádság során, részben azért készültek, hogy megakadályozzák a halottak újbóli életre kelését.

A lelőhelyen eddig még nem történt ásatás, mert egy sintó szentély állt ott, ám tavaly áthelyezték a szentélyt, majd ezután találták meg a prefektúra kormánya irányította munkák során, idén áprilisban a koporsót, amit nem ért sírrablás. Hasonló sírt eddig még nem találtak az adott korszakból.

(Forrás: Japan Times)

Ez is érdekelhet:

Román régészek találhatták meg Attila sírját

Egy olasz régészeti portál közölte a rendkívüli felfedezést: valószínűleg Attila, „az Isten ostora” sírját találták meg Romániában.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból