Egy olasz régészeti portál közölte a rendkívüli felfedezést: valószínűleg Attila, „az Isten ostora” sírját találták meg Romániában.

Az olasz stylemania.it portál közölt hírt egy régészeti feltárásról, ami valódi szenzáció lesz, ha beigazolódnak a feltételezések: állítólag Attila, Isten ostora sírját találták meg Romániában.

Mint írják, az elkövetkező hónapokban többet fogunk tudni, mindenesetre a romániai Mizil város mellett épülő autópálya régészeti feltárásai során folyamatosan kerültek elő leletek, mígnem a kutatók is meglepődtek, amikor egy gazdag hun harcos, és annak lova kincsekkel teli sírhelyére bukkantak.

Ugyan a harcos etnikai hovatartozásában még nem biztosak a régészek, de a gazdag sírleletek arra utalnak, hogy

a sír 5. századi, amikor a hunok az éhínség elől menekülve elfoglalták a régiót – a harcos pedig a gazdag leletet alapján a hunok uralkodó osztályához tartozhatott.

Mint Silviu Ene, a bukaresti Vasile Pârvan Régészeti Intézet dolgozója, az ásatás vezetője elmondta, a következő hónapokban a csontokat és a leleteket megtisztítják, megvizsgálják és bemutatják a nyilvánosságnak, míg magát a temetkezési helyet az autópálya projekt keretében rekonstruálják.

A sírban a harcos teljes csontvázát megtalálták, rajta egy arany maszkkal, összesen pedig száz lelet került elő, ékszerek, fegyverek, drágakövekkel borított tárgyak. A legenda szerint Attilát folyómederben temették el, a szertartásra hun hagyományok szerint kerülhetett sor.

(Forrás: stylemania.it, fotó: Vasile Pârvan Institute of Archaeology; A kiemelt fotó illusztráció; forrás: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Hogyan néznek ki ma ezek a legendás helyszínek?

Hogyan nézett ki Nero forgó aranyháza, amit vízesések díszítettek belül? És milyen lehetett eredetileg a gízai nagy piramis? Látványos videó mutatja be ezeket a misztikus helyszíneket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában