Megkíséreltük a lehetetlent: kiválasztottunk öt klassz programot a Kutatók Éjszakájáról, amikre mind van szabad hely. Azért nézd csak meg a többi programot is, mert elképesztően sűrű a felhozatal.

Szeptember utolsó hétvégéjén menetrendszerűen megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Mivel megszámlálhatatlan kísérlet, laborbejárás, előadás lesz szerte az országban – ingyenesen! –, ezért készítettünk egy válogatást öt különböző terület egy-egy programjáról, amelyekre mind mennénk mi is, ha öt példányban léteznénk – de ezt a tudomány még nem oldotta meg.

Ám mint minden válogatás, ez is szubjektív, tehát a teljesség kedvéért böngészd az esemény programkeresőjét.

1. Block.ly, avagy az algoritmikus gondolkozás alapjai

Kreatív, játékos feladatok adnak pillantást a kódolás világába. Több kategóriából is választhatsz, az első 3-4 szintet „közösen írjuk meg minden kategóriában, ezt követően mindenki maga választhat, melyik feladattípust szeretné továbbfejleszteni 10-es szintre.”Sikeres megoldás esetén megjelenik a valódi javascript kód is. A Morgan Stanley szervezte program otthon is folytatható, és akár minden kategóriában teljesíthető a 10-es szint.

Időpont: szeptember 30. (19-20 óra, 20-21 óra, 21-22 óra)

Helyszín: 1095 Budapest
Turnus helyszín: 1095 Budapest Lechner Ödön fasor 6.

2. Retro gamer kiállítás

Végigkísérheted a videójáték-konzolok főbb állomásait, sőt ki is próbálhatod ezeket. A szervező Óbudai Egyetem szerint minden korosztály találhat érdekességeke: a gyerekek rácsodálkozhatnak régi videojátékokra, apáik pedig felismerhetik a gyerekkori  kedvenceiket, a semlegesek pedig úgy an bloc rácsodálkozhatnak az egészre – de ez utóbbit már csak mi tesszük hozzá.

Időpont: szeptember 30., 16.30-23.00

Helyszín: 1081 Budapest, Népszínház utca 8.
Fszt. emelet 45.
Turnus helyszín: Fszt. 45.

3. Humán-robot interfész

Az okosszemüvegek és -telefonok lehetővé teszi, hogy a robotjainkat virtuális kezelőfelülettel bővítsük ki, amelyek a térben a robottal együtt mozognak és a felhasználóhoz is igazodnak. Gyere el és próbáld ki milyen így irányítani egy robotot!

Időpont: szeptember 30., 16.00-23.59

Helyszín: 1083 Budapest, Bókay J. u. 36-42. (Szervező: Nokia)

4. Invázió a szomszédunkban

Földünk biodiverzitását egyre nagyobb mértékben fenyegeti az élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés, és az inváziós fajok, utóbbiak ismerete így a szélesebb közönség számára is egyre aktuálisabb. Hogyan válhat egy faj invázióssá, milyen akadályokat kell ehhez leküzdenie az eredeti élőhelyétől távol. Az előadáson bemutatnak Magyarországon (és azon belül Szegeden) „súlyos problémát okozó, ám olykor meglehetősen dekoratív inváziós növényfajokat”. A negatív hatások mellett arról is lesz szó, hogy az ember hogyan tudta kihasználni mégis a nemkívánatos jelenlétüket. A programot a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara szervezi.

Időpont: szeptember 30., 17.00-17.30

Helyszín: 6726 Szeged, Közép fasor 52.
Turnus helyszín: Új nagyelőadó (Szent-Györgyi Albert előadóterem), I. emelet.

5. Új űrverseny hajnalán

Ennél az eseménynél nincs hosszú leírás, talán mert így is eladja magát: az emberiség XXI. századi űrtevékenysége ismét egyre élénkebb, már nemcsak az Egyesült Államok rivalizál a Szovjetunióval, de Kína is önálló szereplőként lép fel, amivel egyben demonstrálja a gazdasági, tudományos, pénzügyi erejét. Közben számtalan kisebb ország is részt vesz az űrkutatásban a maga eszközeivel – erről beszélget majd több szakértő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Időpont: Szeptember 30., 17.00-18.00

Helyszín: 1083 Budapest, Üllői út 82.
Földszint emelet I. Előadóterem
Turnus helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus, Oktatási Központ, I. Előadóterem

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Egy magyar műholdat visz az űrbe Elon Musk rákétája