Két év kihagyás után idén ismét megnyitja a kapuit a látogatók előtt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Kutatók éjszakáján, szeptember 30-án.

Az eseményen az érdeklődők több új robotikai alkalmazást is kipróbálhatnak, megtekinthetik az elmúlt 30 év legendás magyar számítógépeit vagy akár virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út helyszínein.

Az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben összesen ötféle bemutató várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet megtenni.

A gazdag programkínálatban egyebek mellett interaktív bemutatóval kísért előadás hangzik el az öregedésórákról, azaz olyan mesterséges intelligencia eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkor meghatározására.

A beharangozó szerint a SZTAKI nyáron átadott új Innovációs és Demonstrációs Terében

a látogatók kipróbálhatják a portrérajzoló robotot, egy másikkal közösen szerelhetnek össze egy alkatrészt, de látható lesz majd pakoló, mozaikdarabokat összerendező és egy különleges gépkiszolgáló robot is.

A múltból a jövőbe elnevezésű hardvertörténeti kiállításon az elmúlt 30 év fejlesztései közül mutatja be a fontosabb mérföldköveket Manno Sándor fejlesztőmérnök.

Ezek is érdekelhetnek:

Az Akira ihlette úszóvárost tervez Tokió

Ezerhektáros kísérleti várost tervez Tokió, ami ellenáll járványnak, klímaváltozásnak, energiaellátási bizonytalanságoknak. A projektet egy klasszikus sci-fi Neo-Tokyója ihlette.

Kuncogásra és röhögésre próbálnak megtanítani egy robotot

Méghozzá úgy, hogy megfelelő időben kuncogjon vagy röhögjön.

Chippel a nyakukban szurkolhatnak a Man. City-rajongók

A sál régóta a szurkolói kelléktár része, de most a Man. Citynél biometrikus chipet is ültetnek bele, hogy mérni lehessen, pontosan mit élnek át 90 perc alatt a fanok.

(Forrás: MTI, borítókép: Kutatók éjszakája)

És ezt olvastad már?
A japán űrhivatal elismerte, hogy kísérletet hamisított a Nemzetközi Űrállomáson
.