A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb és legerősebb földi hatásokkal bíró megnyilvánulása.

A Solar Orbiter* űrszonda elkészítette első felvételeit a Nap koronakidobódásairól. A kitöréseket (CME) még idén februárban rögzítette a NASA és az ESA (Európai Űrügynökség) 2020 februárjában felbocsátott napszondája, és azért tartott ilyen hosszú ideig az adatok letöltése – elemzésüket még mindig végzik –, mert a Solar Orbiter a Földről nézve „a Nap mögött” volt, ami megnehezítette az adatközvetítést.

A Nap részecskekidodbódásai befolyásolhatják az úgynevezett űridőjárást, a légkörrel rendelkező bolygókon északi fény jelenhet meg, egyes technológiai eszközöket is megzavarhatnak.

* A Solar Orbiter missziója során új ismereteket gyűjt a Napról. Műszereivel megvizsgálja az égitest eddig kevésbé ismert régióit, például sarkvidékeit is. A Nap közelében repülve a hatalmas hőtől egy titán hőpajzs védi. A Nap felszínén 5500 Celsius-fok, belsejében pedig 15-16 millió Celsius-fok uralkodik.

Eközben...

Újabb ufófelvételt szivárogtattak ki az Egyesült Államok Haditengerészetétől

Egy fekete valami mozog ide-oda a levegőben, majd egyszer csak elkezd ereszkedni az óceán felé, aztán hirtelen eltűnik a vízben.

(Forrás: ESA, NASA, MTI, fotó: NASA/CXC/INAF/Argiroffi, C. et al./S. Wiessinger)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában