Ha szoktál SMS-ben vegyifegyver-recepteket küldözgetni, vagy telefonon mesélnéd el anyukádnak, hogyan fogod felrobbantani Barack Obamát, akkor a Blackphone a te készüléked.

A februári Mobile World Congressen bemutatkozó Blackphone-t olyan nagyágyúk fejlesztették, mint a titkosításra használható PGP (Pretty Good Privacy) nevű programot is jegyző Phil Zimmermann, a biztonságról pedig egy kifejezetten erre a célra átalakított Android, a PrivatOS gondoskodik. A technikailag egy felsőkategóriás telefon szintjét hozó telón az ígéretek szerint végre nyugodtan bevallhatjuk a haveroknak, hogy előző nap szemeteltünk az utcán, aggodalom nélkül tárolhatjuk rajta a Való világ-szereplők, akik szimpatikusak.txt dokumentumot, és a titkosszolgálat ebből nem hall és nem lát semmit.

Azért a Blackphone-nak is van gyenge pontja: az eddigi információkból nem derült ki, mi történik olyankor, amikor a telefonról másfajta, nem titkosított készüléket hívunk, de nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a titkaink ilyenkor is rejtve maradnának a kíváncsiskodók előtt.

És ezt olvastad már?
Rekonstruálták a neandervölgyi ősemberek egyik 70 ezer éves receptjét