És nem ez volt az egyetlen extrém cucc, amit a Lenovo magával hozott a CES-re.

A kínai gyártó valóságos innovációcunamit zúdított Las Vegasra, ugyanis három olyan notebookot is bemutattak, ami a maga területén teljesen egyedülálló. Hogy melyik mennyire lesz hasznos, az viszont még a jövő zenéje.

Yoga 5G

Aminél ez nem különösebben kérdés, az a Lenovo Yoga 5G, ami - ahogy a neve is mutatja - a világ első 5G kapcsolatra képes laptopja. Ez nem csak azért különleges, mert ilyen még nem volt, de a laptopoknál eleve ritka, hogy mobil adatkapcsolatra is képesek. A 4G-nél akár tízszer gyorsabb adatátviteli szabványból mindenesetre biztosan tudnak profitálni a számítógépek is, sőt, igazából hasznosabbnak tűnik, mint mondjuk az okostelefonoknál.

A Yoga 5G ezt leszámítva egy meglehetősen hagyományos 2 in 1 laptop benyomását kelti, aminek a 13,3 colos kijelzőjét 360 fokban visszahajtva a gépet tabletként is használhatjuk. A Yoga 5G 2020 őszétől lesz rendelhető, az ára pedig 1500 dollárról indul.

ThinkBook Plus

Ennél sokkal extrémebb a Lenovo másik újdonsága, a ThinBook Plus, aminek különlegessége, hogy a 13,3 colos laptop fedelébe került egy 10,8 colos e-ink kijelző is. A Lenovo kísérletezik egy ideje az e-tinta nyújtotta lehetőségekkel, a Lenovo Yoga Book C930-ban például egyenesen a billentyűzet helyére raktak egy ilyen panelt, amit meglepően jól lehetett használni. A ThinkBook Plusban a billentyűzet maradt, az e-ink kijelző pedig a laptop fedelére került, így kinyitás nélkül is jegyzetelhetünk, rajzolhatunk rá, és az értesítéseket is képes megjeleníteni, miközben alig fogyaszt valamit.

Las Vegasban mutatta be a jövőt a Bosch

Füleket ad a Nemzetközi Űrállomásnak és a vezetést is sokkal biztonságosabbá teszi a Bosch, amelynek a most bemutatott újdonságai közül jónéhány akár már a következő években alapvetővé válhat.

A Lenovo a bekapcsológombba ágyazott ujjlenyomat-olvasóval, digitális tollal és gyorstöltéssel is ellátta a gépet, ami 8 vagy 16 GB RAM-mal és akár tizedik generációs Intel Core i7 procival lesz rendelhető márciustól, az ára pedig 1200 dollárról indul.

ThinkPad X1 Fold

És akkor itt van a laptop, amilyet nem, hogy még nem láttunk, de őszintén szólva azt sem nagyon gondoltuk, hogy valaha valaki megcsinálja: a Lenovo ThinkPad X1 Fold, aminek a kijelzője félbehajtható. Hogy ez miért jó, az elég nyilvánvaló: a 13,3 colos OLED kijelzővel felszerelt gép félbehajtva feleakkora helyet foglal, nagyjából akkora, mint egy kisebb táblagép.

Tabletként mondjuk pont nem fogjuk használni a Fold X1-et, mivel a kijelző befelé hajlik, de a gép így is elég sokoldalú, hiszen a szupervékony, vezeték nélküli billentyűzetet csatlakoztatva és a tokjával kitámasztva használható teljes értékű asztali gépként, 90 fokban félbehajtva pedig egy kisebb laptopként. Ebben az esetben dönthetünk, hogy a kijelző alsó részén megjelenő virtuális billentyűzetet akarjuk használni, vagy rárakjuk a fizikai billentyűzetet, ami pont elfér a kijelzőn.

A kettéhajtott kijelzőt persze nem csak így használhatjuk, arra is van lehetőségünk, hogy a két oldalán két különböző alkalmazást jelenítsünk meg. A technológiának megvannak a maga határai, a vezeték nélküli billentyűzet minimális billentyűúttal rendelkezik és a monitor kerete is elég vastag egy mai laptophoz képest, a hardverre viszont nem lehet panasz: a 2020 közepén érkező gépet már az Intel legújabb, tizenegyedik generációs Lakefield procijai hajtják, ez is képes 5G-s adatkapcsolatra, van hozzá digitális toll és mindössze egy kilogrammot nyom. Az ára természetesen csillagászati, 2500 dollár, vagyis közel 750 ezer forint, de ezt a hajlítható kijelzős cuccoknál már megszoktuk.

Las Vegasban ezerrel dübörög a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása. Ha nem akarsz lemaradni semmiről, kövesd a CES-ről szóló híreket a Rakétán is!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A lézerfizika kiemelkedő eredményeinek állítottak emléket Szegeden

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

További cikkeink a témában