Felhasználói körökben elég nagy volt a megrökönyödés, amikor néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb laptopgyártója, a Lenovo hónapokon keresztül gyakorlatilag egy előre telepített vírussal árulta a számítógépeit, amely hozzáférést biztosít a felhasználók személyes adataihoz. Not well played, Lenovo, de legalább most kiadtak egy programot, amivel a Superfish szőröstül-bőröstül eltávolítható.

Hogy mi az a Superfish? Nagyon leegyszerűsítve egy olyan adware, amely hozzáférést biztosít a titkosított böngészési adataidhoz, így többek között a bankkártya-adatokhoz, jelszavakhoz és egyéb fontos információkhoz is. Bár a Lenovo állítása szerint a program csak hirdetői célokat szolgált, a helyzetet súlyosbítja, hogy tegnap a kutatók megtalálták és közzétették azt a kódot, amivel feltörhető a Superfish tanúsítványa, ennek birtokában pedig már bárki könnyedén hozzáférhet a bizalmas adataidhoz, ha ugyanazon a wi-fi hálózaton tartózkodtok.

A Lenovo állítása szerint a Superfish-t a 2014 szeptember és 2015 január között gyártott gépekre telepítették, leszámítva a ThinkPadeket, de szerintünk jobb biztosra menni, és ha Lenovo géped van, akkor csekkold le ezen az oldalon, hogy nem fertőzött-e az adware-rel.

És most a jó hír: miután a kínaiak belátták, hogy erősen szopóágra tették magukat, nem maradt más választásuk, mint hogy közzétegyék azt a programot, amellyel a Superfish teljesen eltávolítható a fertőzött számítógépekről. Ehhez először uninstallálni kell a programot, utána pedig vissza kell vonni a tanúsítványokat is, az ezen az oldalon található Automatic Removal Tool viszont mindkettőt megteszi helyetted, így neked semmi más dolgod nincs, mint futtatni a programot.

Figyelmbe véve, hogy ez a program is a Lenovótól származik, szerintünk azért nem árt utána még egyszer ellenőrizni, hogy a Superfish rajta van-e még a gépeden, tudod, biztos ami biztos.

(Fotó: Europress/AFP)

És ezt olvastad már?
A Földtől 200 millió fényévre egy világító híd alakult ki két galaxis között