Nem kérem, ez nem valami 70-es évekbeli Sci-fi eszköze, ez egyelőre úgy tűnik, hogy maga a jövő, legalábbis adattárolás szempontjából mindenképp.

Mint arról a tavalyi évértékelőben beszámoltunk, meglehetősen rosszul áll a HDD ipar a thaiföldi áradások miatt és ez a mozgó alkatrész nélküli, flash memóriát használó, szupergyors SSD-knek kedvez. Az SSD-k előnyei elvitathatatlanok, sokkal gyorsabbak, mint egy hagyományos merevlemez, kevesebb az áramfogyasztásuk és teljesen hangtalanok. Ám egy dologban még nem jók, egyszerűen a nagyobb kapacitású SSD-k (és akkor itt még korántsem terabyte-okról beszélünk) irtózatosan drágák. Egy 256GB-os SSD 70 ezer forint környékéről indul, de egy-egy jobb fejlesztésű drabért, bizony akár 100 ezer forint feletti összeget is elkérnek, mindeközben egy négyszer akkora tárkapacitású 1TB-os (1024GB) normál notebook HDD 30 ezer forint alatt megúszható. Ám a dolog felborulni látszik.

Egy nemzetközi kutatócsoport egészen új megközelítést alkalmazott a klasszikus mágneses felületű korongokkal ellátott HDD-k írásában. Ahelyett, hogy egy légpárnán úszó mechanikus fejjel íratnák fel az adatokat, ezt a DVD és Blu-ray lemezekhez hasonlóan lézerrel teszik, így akár 1000-szer gyorsabb lehet egy lézerdrive írási sebessége a hagyományos HDD-hez képest, ami finoman szólva is nevetségessé teszi még az SSD-k irtózatos tempóját is. A kutatók legnagyobb gondja eddig az volt, hogy a lézer tönkretette a merevlemezekben található korongok mágneses adatrögzítő bevonatát, de a kutatómunka során rájöttek, hogy ha mindössze 60 femtoszekundumig támadják a vinyókat a lézerrel, akkor sikeres adatrögzítés történik. Hogy legyen némi elképzelésünk a femtoszekundumról Bor Zsolt lézerfizikust idézzük: Egy femtoszekundum úgy aránylik a 20 másodperchez, mint a 20 másodperc a világegyetem teljes eddigi létének időtartamához. Vagyis a cucc piszok gyorsan ír, ám mindig van egy de…

A bibi ez esetben az, hogy ez a technológia csak az írást gyorsítja fel, az olvasást egyelőre nem, így meglehetősen snassz lenne egy olyan lézerdrive, ami egy-két másodperc alatt ír fel egy teljes tömörítetlen FullHD filmet, viszont csigalassúan araszol, ha ezt a mozit átpakolnánk egy másik adathordozóra, így a fontos félsiker után, ahogy az Ámeriakiak mondják: Back to the drawing board! Mi szurkolunk, hogy összejöjjön!

És ezt olvastad már?
Egy professzor elárulta, mi az egyetlen dolog, amit semmiképp se csinálj aszteroidabecsapódáskor