Nemcsak jóval olcsóbb, de hatékonyabb is.

Az izraeli védelmi minisztérium bejelentette, hogy a fegyverfejlesztési osztály és a Rafael Advanced Defense Systems nevű fegyvergyártó vállalat mérnökei sikeresen tesztelték Izraelben a világon elsőként repeszek, rakéták, aknavető lövedékek és drónok elfogására/megsemmisítésére szolgáló lézeres légvédelmi rendszert.

Az új védelmi fegyverek, vagyis a nagy teljesítményű lézersugár-kilövők fókuszált, 100 kilowatt erősségű lézersugarakat használnak, amelyek 10 kilométeres hatótávolságig képesek megsemmisíteni a betolakodó célpontot.

A jelenleg működő Vaskupola légvédelmi rendszertől eltérően, ez a lézerrendszer képes lesz a rakétákat már az ellenséges terület felett elfogni, még mielőtt elérnék Izraelt. A rendszer nem igényel folyamatosan drága, egyenként sokezer dollárba kerülő elfogórakéta-utánpótlást.

Míg a Vaskupola rakétái több tízezer sékelbe, több mint egymillió forintba kerülnek, addig a lézeres elfogáshoz viszont csak néhány sékel, legfeljebb ezer forint árú elektromosság szükséges.

Az újonnan kifejlesztett lézeres légvédelmi rendszer alapvető részeit hamarosan átadják a légierőnek, ahol felállítanak egy „Fénypajzs” nevű egységet, még mielőtt egy-két év múlva hadrendbe állítanák az új fegyvert.

A következő szakaszban lézeres védelmi rendszereket terveznek a háborúban manőverező szárazföldi erők számára, és létrehozzák a légierő repülőgépeiről indítható lézersugarat is, támadóeszközként.

(Forrás: ynet, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Videón, ahogy Magyarország felett feldereng a sarki fény