Hiába volt a G4 a tavalyi év egyik legjobb androidos telefonja, úgy tűnik, az LG nem elégedett meg vele, hogy csak az egyik legjobb legyen, így idén bátran beleálltak a bunyóba, és a G5-tel egy olyan telefont hoztak ki, ami több téren is egészen formabontó: moduláris kiegészítők, dupla kamera, virtuális valóság-szemüveg.

A változás már rögtön a telefon megjelenésénél szembeötlik, ugyanis az LG radikálisan szakított az eddigi formával: a G5 fémborítást és unibody kialakítást kapott, ezzel együtt pedig elbúcsúztak az ívelt kijelzőtől is. Meglepetés, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben az 5,3 colos kijelző tetejére mégsem biggyesztettek oda egy második kijelzőt, amin az értesítéseket láthatjuk, viszont a főképernyő kapott egy fekete-fehér, "always on" üzemmódot.

A telefon teljesítményre egy szavunk sem lehet, hiszen abban a legújabb Sanpdragon 820 procit találjuk 4 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel, ami memóriakártyával akár 2 terabájtosra is bővíthető. A már az elődben is kitűnő 16 megapixeles kamera maradt, viszont odaraktak mellé egy 8 megapixeles, nagylátószögű kamerát is, így az első beszámolók szerint a telefonnal minden eddiginél jobb minőségű fotókat készíthetünk. És a kamerás funkcióknak itt közel sincs vége, hiszen a G5 a magic slotnak köszönhetően egy kamera modullal is bővíthető, amellyel manuális módban fizikai gombokkal állíthatjuk az expozíciós értéket és a többi beállítást.

A mágikus csatlakozó a G5 egyik legformabontóbb újítása, amivel különböző moduláris elemekkel bővíthetjük a telefont. Az említett kamera modul mellett egyelőre egy Hi-Fi Plus névre keresztelt modul áll rendelkezésre, amit a Bang&Olufsennel közösen fejlesztett az LG, és természetesen a telefon zenei képességeit hivatott (jócskán) feljavítani. Ha valakit nem érdekel a fotózás vagy a zene, a mágikus csatlakozó annak is szolgál pozitív meglepetéssel, hiszen a modulok egyben pótakksiként is funkcionálnak, amivel a telefon akkumulátorát 4000 mAh-ig tornázhatjuk fel. Ez elvileg bőven elég lehet arra, hogy a teló akár két napot is kibírjon töltés nélkül, ráadásul azt is jelenti, hogy az unibody kialakítás ellenére a G5-nél továbbra is megmarad a cserélhető akkumulátor lehetősége.

Az LG számos más újdonságot is bemutatott a telefon mellett, amelyek közül a legérdekesebb az új virtuális valóság-szemüveg. A koreaiak ebben sem követtek másokat, hanem igyekeztek diktálni a trendeket: a szemüveg a Gear VR-ral vagy a Google Cardboarddal ellentétben nem a telefont használja kijelzőnek, hanem USB-C-csatlakozón keresztül kapcsolódik hozzá, így mindössze 100 grammos tömegével messze ez a legkönnyebb VR-szemüveg. Más érdés, hogy mire lesz használható: az biztos, hogy az 1,88 colos kijelzővel és 960x720 pixeles felbontással érkező kiegészítő nem lesz az Oculus Rift (de még a Gear VR) ellenfele sem, viszont a Google-lel való együttműködésnek köszönhetően cardboardos tartalmakat és 360 fokos Youtube-videókat például nézhetünk rajta.

(Fotó: AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában