A Facebookot sok kritika érte amiatt, hogy annyira kilúgozzák és a felhasználók ízlésére szabják a hírfolyamot, hogy az emberek gyakorlatilag nem is találkoznak a sajátjukkal ellentétes véleményekkel. A Wall Street Journal kipróbálta, hogy ez mennyire igaz, és az eredmény megdöbbentő.

A patinás üzleti lap ennek érdekében létrehozott egymástól két teljesen eltérő Facebook-profilt: az egyiket egy kőkemény konzervatív szavazóra szabták, míg a másikat egy hithű liberálisra. A newsfeedben megjelenő híreket ezután témák szerint csoportosították aszerint, hogy milyen híreket lát az egyik és a másik ember például Donald Trumpról, Hillary Clintonról, az ISIS-ről vagy az abortuszról. Az eredmény nem igazán meglepő, de mégis döbbenetes: a két profilon szinte homlokegyenes ellentétes hírek jelentek meg.

Ezt te is megnézheted a saját szemeddel, ha a Wall Street Journal oldalán kiválasztod valamelyik témát. Magyarországon mondjuk ennyire nem súlyos a helyzet, mivel az USA-val ellentétben a Facebook mifelénk (hivatalosan) nem tartja számon az emberek politikai beállítottságát, de azért így is elég rémisztő belegondolni, vajon mennyi mindenről nem értesül, aki csak a Facebookról tájékozódik, csak azért, mert a közösségi oldal úgy döntött.

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót