A légköri nyomáshullám körbeérte a Földet, vagyis a Föld minden egyes pontján érzékelték a tongai vulkánkitörést.

Magyar idő szerint szombat reggel – Tongától mintegy 65 kilométerre – hatalmas, szökőárt okozó víz alatti vulkánkitöréssel mutatta meg (ismét) erejét a természet. Akkora erővel szabadult el a Hunga Tonga-Hunga Haʻapai tűzhányó, hogy a több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken, sőt még a 2300 kilométerre fekvő Új-Zélandon is lehetett hallani a robaját.

Döbbenetes műholdfelvételen a szökőárt okozó, hatalmas erejű víz alatti vulkánkitörés

Tongától mindössze 65 kilométerre történt, de a tőle több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken is lehetett hallani.

A vulkán akciója miatt hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám pedig körbeérte a Földet, vagyis a Föld minden egyes pontján érzékelték. Magyarországot szombat este, mintegy 15 órával a kitörést követően érte el a tőlünk több mint 17 ezer kilométerre fekvő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint

a hazánkban lévő mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást – a nyomási zavar egyébként az összes állomáson átment, jellemzően 0,5–1,0 hPa-os változásokat okozva, egy-két helyen azonban több mint 1,0 hPa-os változást produkált

– érdekesség, hogy mivel a lökéshullám két irányból érte el hazánkat, így kétszer volt megfigyelhető a mérésekben a zörej.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, fotó: Tonga Geological Services, Government of Tonga)

Ez is érdekelhet:

Érdekes látni, milyen messze tudnánk elhajítani egy labdát más égitesteken

Spoiler: a Plutón egy soha véget nem érő történet lenne egy kislabdahajítás-verseny.

Másodpercekig zölden izzott az égbolt Magyarország felett, olyan hosszan húzott el egy tűzgömb felettünk

Többször is robbanó, fényes égi jelenségnek lehettek szemtanúi a szerencsések. A kevésbé szerencséseknek pedig itt van róla néhány felvétel.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában