Az egyik üstököst a neandervölgyi emberek láthattak utoljára.

Január végén-február elején ismét erre járt az üstökös, amit utoljára a neandervölgyi emberek láthattak. A C/2022 E3 (ZTF) jelű égitest nemcsak szimplán újra tiszteletét tette nálunk több tízezer év után, hanem izgalmas együttállásokat is produkált. Majzik Lionel magyar asztrofotós, amatőrcsillagász és hobbifényképész február 6-án egy ilyenre fókuszálva örökítette meg, ahogy a C/2022 E3 (ZTF) és a C/2022 U2 (ATLAS) üstökös találkozott egymással. Mutatjuk is előbb fotón – a két zöldes foltot figyeld a kép közepe felé kissé jobbra lent, illetve jobbra középen:

Videón pedig így néz ki – a fenti kép alapján már biztosan be tudod lőni a két üstököst, még úgy is, hogy ez egy fekete-fehér felvétel:

Ahogy Majzik Lionel írja: „a két üstökös rendkívül erős kontrasztban volt egymással és kiválóan megmutatta, hogy mekkora különbség van egy halványabb, kizárólag közepes távcsővel megfigyelhető, valamint egy majdnem szabad szemmel is látható kométa megjelenése között. (...) Természetesen a két üstökös valójában nagyon távol volt egymástól, csak a Földről nézve kerültek egymáshoz közel”.

(Forrás, fotó: Lionel Majzik Photography)

Ez is érdekelhet:

Felfedeztek egy bolygót, ami nem is létezhetne

A jelenlegi ismereteink alapján ez lehetetlen.

Lett egy új holdja a Földnek

De csak 50-100 évig marad a Föld holdja.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés