Nincs szükség kotrógépre ahhoz, hogy kiássuk a marsi jeget – elég lehet egy lapát is
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akár néhány centiméter mélyen már lehet víz a Marson – derült ki a Geophysical Research Letters című szaklapban közzétett tanulmányból.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű felderítőműholdjának és a Mars Odyssey Orbiter nevű műholdjának adatai alapján megállapították, hogy a felszín alatt vízjég jelei észlelhetőek. Továbbá elkészítették a Mars felszíne alatt rejlő jég térképét:

Az Arcadia Planitia régióban kevesebb, mint 30 centméter mélyen már található jég

A kutatók úgy vélik, hogy helyenként akár már pár centiméter mélyen is létezhet jég.

– mondta Sylvain Piqueux, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory kutatója, a tanulmány szerzője. Kiemelte: folytatják az adatgyűjtést a Marson lévő jég után, hogy megtalálják a legideálisabb helyet az asztronauták jövőbeli landolásához.

Egykoron a Mars meleg bolygó volt, amely támogatta az élet és a víz kialakulását a felszínen. Valami azonban történt 3,5 milliárd évvel ezelőtt, és a planéta elveszítette légkörét. Csak egy vékony atmoszféra létezik, amelyből kiszöknek az olyan gázok, mint a vízpára, és ha most lenne is felszínén víz, az azonnal elpárologna.

A NASA Phoenix nevű marsjárója be is gyűjtött mintát a sarkvidéki jégből és 2008-ban megállapította, hogy vízjégről van szó.
A kutatók a jövőben több információt akarnak megszerezni a felszín alatti jégről és arról, változik-e a marsi évszakok során.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, The Guardian, MTI, NASA)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.