Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói szerint a Marson tapasztalható egykori körülmények alkalmasak lehettek az élet kialakulásához, főként a bolygó bizonyos térségei.

A tudósok abból a hipotézisből indultak ki, hogy ha volt is szó egykori marsi életről, az a kezdetleges földi élethez hasonlóan RNS-alapú lehetett. Angel Mojarro vezette azt a kutatócsoportot, amely egy laboratóriumban próbálta szimulálni a 4 milliárd évvel ezelőtti Marson tapasztalható körülményeket.

A Curiosity marsjáró a Gale-krátert fürkészi

Akkor még folyékony víz lehetett a bolygó felszínén, éppen ezért a kísérlet során az RNS-szerű molekulákat vizes oldatba helyezték. Ráadásul az oldatba olyan fémeket is belekevertek, amelyek 4 milliárd évvel ezelőtt a vörös bolygón található kőzetekből is kioldódhattak.

A megfigyeléseik szerint a molekulák akkor maradtak a legtovább ép állapotban, ha enyhén savas, magnéziumos oldatban ficánkolhattak. Így elképzelhető, hogy hasonló körülmények között adott lehetett a lehetőség anno a vörös bolygón az életre. Azonban akadnak más szakmabeliek is, akik szerint nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a kísérletből, mert évmilliárdos távlatokból túlságosan merész vállalkozás megállapítani az akkori Marsot jellemző körülményeket.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.