A James Webb űrteleszkóp úgy látja, ahogy még a Hubble sem volt képes.

A valaha épített legerősebb űrteleszkóp, a 11 milliárd dolláros James Webb régóta nem látott* részletességű fotót készített Naprendszerünk legtávolabbi bolygójáról, a Neptunuszról. Olyat, amin még az égitest nehezen felfedezhető porgyűrűi is jól kivehetőek:

*A Voyager–2 űrszonda 1989-es elrepülésekor készültek az első fényképes bizonyítékok a Neptunusz gyűrűinek létezéséről, és azóta, azaz több mint harminc éve nem láthattunk ennyire jó felvételeket róla – mivel az óriásbolygó harmincszor távolabb van a Naptól, mint a Föld, nem olyan egyszerű tiszta képeket készíteni róla spéci teleszkópokkal sem.

Ha a James Webb által készített képet (jobb oldali) összehasonlítjuk a Hubble képével (bal oldali), durva különbséget láthatunk, mintha nem is ugyanarról a bolygóról lenne szó:

Ezt a különbséget az adja, hogy a Hubble a látható hullámhosszon dolgozott, a legtöbb vörös hullámhosszú fényt pedig elnyelte a bolygó légkörében igen kis mennyiségben (1%) megtalálható gáznemű metán – ezért is tündököl mélykék színben. A James Webb viszont infravörös spektrumban folytat vizsgálatokat, vagyis könnyebben áthatol a kozmikus poron és gázokon – ezért is képes messzebbre látni a kozmoszba, mint a Hubble.

(Forrás: IFL Science, fotó: NASA, ESA, CSA, STScI)

Ez is érdekelhet:

Ilyen hangja van egy meteorbecsapódásnak a Marson

Első alkalommal sikerült rögzíteni meteor becsapódását a Földön kívül, egy másik bolygón.

És ezt olvastad már?
A japán űrhivatal elismerte, hogy kísérletet hamisított a Nemzetközi Űrállomáson
.