Elon Musk tényleg forradalmit alkotott: a rakétát, aminek kivétel nélkül minden útja látványos robbanással ér véget.

A SpaceX többször felhasználható rakétája két sikertelen (ám rendkívül látványos) kísérlet után vasárnap harmadszor próbált volna meg landolni az erre a célra rendszeresített úszó platformon, ám ezúttal már a próbálkozásig sem sikerült eljutni: a rakéta még felszállás közben felrobbant. (Ha vérbeli katasztófaturista vagy, akit csak a robbanás érdekel, akkor ugorj a videón 3:19-hez)

Ez nem csak Elon Musknak rossz hír, akinek minden ilyen kudarc több tízmillió dollárjába kerül, de elég elszomorító a Nemzetközi Űrállomás legénységének is, akik az ISS-re utánpótlást szállító orosz Progress-rakéta áprilisi felrobbanása után megint csak hoppon maradtak, a Falcon 9 által szállított Dragon űrkapszula kéttonnányi rakománya hamuként végzete a légkörben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy holnap mindenki kiflicsücskön fog élni az ISS-en, hiszen az űrállomáson több hónapra elegendő biztonsági tartalékok vannak felhalmozva, éppen az ilyen helyzetek elkerülése miatt, de az biztos, hogy a csodafegyverként beharangozott Falcon 9 sorozatos sikertelensége kezd egy kicsit kínossá válni. Erre utal, hogy ezúttal már a laza beszólásairól híres Musk sem viccelődött a Twitteren, csupán tényszerűen közölte, hogy mi vezetett a rakéta felrobbanásához.

Eszerint a Falcon 9-nak az egyik oxigéntartályában keletkezett túlnyomás okozta a problémát, de hogy a rakéta magától robbant fel, vagy pedig a hiba miatt a földi személyzet inkább megsemmisítette - elkerülve egy nagyobb balesetet -, az egyelőre nem derült ki.

(Fotó: AFP)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Életmód

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon