Egy gömb alakú tárgy száguldozik a felvételen.

A NASA azonosítatlan légi jelenségek tanulmányozására kinevezett – neves tudósokból, az amerikai polgári légiközlekedési hatóság (FAA) tisztviselőiből és Scott Kelly volt űrhajósból álló – szakértői testülete múlthéten megtartotta első nyilvános ülését, ahol a Pentagon azonosítatlan repülő tárgyakra szakosodott részlegének (AARO) igazgatója, Sean Kirkpatrick elmondta, hogy

mintegy 800 azonosítatlan légi jelenséget gyűjtöttek össze, amiknek – véleménye szerint – csak a 2-5%-a lehet „valóban rendellenes”, azaz a mai napig megmagyarázhatatlan.

Erre egy nagyjából egy hónapja nyilvánosságra hozott, a Közel-Keleten rögzített felvételt hozott fel példának, amin egy száguldozó gömb alakú tárgy látható:

Kirkpatrick mutatott egy másik videót is ellenpéldaként. Ezen három pont látható, amik rejtélyes módon előre-hátra mozognak. Nem ufók, hanem valójában csak repülőgépek voltak egy légifolyosón, amik előre-hátra mozgását magának az érzékelőnek a rezgései okozták:

Egyébként ennek az ufóügyi testületnek a célja nem az, hogy egyenként vizsgálják felül a múltbeli eseményeket, és megpróbálják megmagyarázni azokat, hanem az, hogy ajánlásokat tegyenek a NASA-nak arra, hogy a jövőben hogyan lehet az ilyen jelenségeket szigorúan tudományos módszerekkel és speciális, többszörös és jól kalibrált műszerekkel tanulmányozni. Mert ahogy a munka vezetésével megbízott asztrofizikus, David Spergel mondja: „a meglévő adatok és a szemtanúk beszámolói nem elegendőek ahhoz, hogy meggyőző bizonyítékot szolgáltassanak az egyes események természetéről és eredetéről”, hozzátéve, hogy „kiváló minőségű adatokra van szükségünk”.

Az amerikai űrügynökség szerint ez egy nagyon komoly téma, ami egyaránt érinti a nemzetbiztonságot és a légi közlekedés biztonságát. Ezek után viszont teljesen jogosan merülhet fel a következő kérdés: hogy lehet akkor mindezt egy nyilvános ülésen megvitatni?

A válasz egyszerű: a testület munkája kizárólag nyilvános adatokon alapul, vagyis mindenki számára hozzáférhető és így szabadon megvitatható is. Ezzel kapcsolatban a már idézett Spergel megjegyezte, hogy a titkos információkat gyakran nem is a megfigyelt objektum miatt titkosították, hanem azért, hogy ne derüljenek ki a képet rögzítő repülőgépek bizonyos jellemzői.

(Forrás: AP, MTI)

Ez is érdekelhet:

Szó szerint elpárolgott egy aknákkal teli orosz páncélozott jármű, miután találat érte

Maximum a robbanás krátere árulkodik arról, hogy ott valaha valami lehetett.

Fotón a Salgótarján felett 28 ezer km/órás sebességgel elhúzó Nemzetközi Űrállomás

Olykor szabad szemmel is lehet látni a 400-420 kilométer magasságban száguldó Nemzetközi Űrállomást.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában