Az elmúlt évtizedekben tízszeresére nőtt a nagy mezőgazdasági gépek súlya, lényegében akkorák lettek, mint a földtörténet valaha volt legnehezebb állatai, a sauropodák. Az óriási súly összetömöríti az altalajt, amivel komoly károkat okoz, csökkenhet a termelékenység, és árvizek is kialakulhatnak. Világszerte már a szántóföldek ötödét veszélyeztetik az óriásgépek, így valamit tenni kell.

Nem sok közös van egy modern kombájnban és egy diplodocusban, de a súlyuk kétségtelenül az: egy svájci-svéd kutatás szerint a mai mezőgazdasági gépek súlya közel azonos a sauropodákéval, a Földön valaha élt legnagyobb állatokéval. A barátságos vegetáriánus órások körülbelül 60 tonnát nyomtak, akár egy fullosan megrakott kombájn.

A mezőgazdasági munkagépek az elmúlt hatvan évben sokkal nehezebbek lettek, ahogy elterjedt az intenzív, nagyüzemi mezőgazdaság. Egy mai kombájn majdnem tízszer nehezebb az 1960-as évekbelieknél.

Márpedig az állatok és gépek súlya számít, mert a talaj egy bizonyos nyomás fölött krónikusan összetömörödik. Kívülről ez nem látszik, de a talaj egy bonyolult ökoszisztéma, tele törékeny struktúrákkal: pórusokkal, utakkal, járatokkal, amelyek lehetővé teszik a levegő áramlását, és a víz eljutását a növények gyökereihez és más organizmusokhoz. A gumiabroncsok, a paták és az emberi lábak nyomást gyakorolnak, összepréselik a pórusokat, nemcsak a felszínen, hanem mélyebben is.

A talajtömörítés lelassíthatja a növények növekedését és a betakarítást, és növelheti az árvizek kockázatát, mivel a víz elfolyik a talaj felszínén, és gyorsabban éri el a patakokat, folyókat, tavakat.

A svájci-svéd tanulmány az óriás mezőgazdasági gépek tömörítő hatását vizsgálta, és összehasonlította azt a több mint 66 millió évvel ezelőtt élt sauropodákéval – mindkettőt „a tömörítés nagy bűnösének” találták.

A mezőgazdasági gépek súlyának növekedésével nagyjából arányosan nőtt a gumiabroncsok mérete, és ezzel a talajjal érintkező felülete is, miután egy bizonyos nyomás túllépése a gépek süllyedését okozta volna. Hasonló módon fejlődtek az állatok is, nekik értelemszerűen a lábaik mérete nőtt a súlyukkal párhuzamosan. Összességében tehát a talajfelszín nyomása állandó maradt ugyan, de a tudósok szerint a nehezebb gépek mégis növelik a talajt érő feszültségeket a felszín alatt, és mélyebbre is kihatnak.

A mai mezőgazdasági gépek (akár a szauropodák) olyan nehezek, hogy a felső 20 cm alatt helyrehozhatatlanul tömörítik a talajt. Ezzel korlátozzák, hogy a növények gyökerei milyen mélyre hatolhatnak vizet és tápanyagokat gyűjteni, és csökkentik az altalaj oxigéntartalmát, amivel ártanak a növényeknek, a talajban élő baktériumoknak és más élőlényeknek.

A sauropoda paradoxon

A legnagyobb tömegű dinók jelentős kárt okozhattak az élőhelyük környékén az altalajban, ezáltal rombolva a számukra táplálékforrást jelentő vegetációt. Arról csak spekulációk vannak, hogy pontosan mi is történt a sauropodákkal, mindenesetre a tudósok szerint tanulnunk kell a történetükből.

Kérdés, összeegyeztethetőek-e a nagy mezőgazdasági járművek a fenntartható élelmiszer-termeléssel? A talajtömörödés kockázata függ a gép típusától, a használatától és a talaj típusától is.

A tanulmány becslése szerint világszerte a szántóterületek húsz százalékát fenyegeti a termelékenység elvesztése az óriásgépek miatt, főként Európában és Észak-Amerikában, ahol viszonylag nedves a talaj, és több gazdaság használja ezeket a gépeket.

A probléma szerintük a szántóföldeken nyilvánvaló, de ugyanúgy vonatkozik más mezőgazdasági területekre, sőt a városi tájakra is, ahol nem tudják mindig szabályozni az építőipari járművek mozgását a zöldterületeken. Megoldást jelenthet a könnyebb óriásgépek tervezése, vagy a művelés alatt álló területek felparcellázása kisebb részekre.

(Forrás: phys.org)

Még többet, szinte mindent megtalálsz a böhöm munkagépekről itt:

Se búza, se mustár, se gép, de traktorozni jó! Borzasztó hírek és csodás gépek az agráriumból

Szőlőkombájn, 36 métert szóró, kétméteres hasmagasságú permetező, üvegmozgató tapadókorong és persze traktor, minden mennyiségben.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában