A Facebook meztelen fotókat kér tőled – a te érdekedben
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sajátos módszerrel száll harcba a Facebook a bosszúpornó ellen. A jelenséget már jól ismerhetjük, ugyanis egyre több frusztrált, sértett alak érzi úgy, hogy az teljesen rendben van, ha meztelen felvételt vagy szexvideót tölt fel az internetre egy régebbi partneréről, hogy így vegyen elégtételt rajta – s ezáltal valamelyest növelje megtépázott önbecsülését.

A megosztott felvételek jelentős része Facebookon landol, így a közösségimédia-óriás szakemberei úgy döntöttek, ideje összedobni egy olyan fejlesztést, amely ha nem is állítaná meg, de valamelyest megfékezné a kétes moralitású jelenséget. Ausztráliában már tesztelik is a fejlesztést, amelynek a lényege az, hogy a felhasználók elküldhetik maguknak a saját meztelen képeiket, amelyek „ujjlenyomatát” a Facebook elraktározza, és a jövőben megakadályozza, hogy a fotók másolatát bárki – például a sértett expartner – megossza.

A Facebookkal együttműködő Julie Inman Grant internetbiztonsági szakértő szerint a bosszúpornó egyre gyakoribb Ausztráliában, ahol a tanulmányok szerint minden ötödik 18 és 45 éves kor közötti nő esett már áldozatul fényképes visszaélésnek.

Ausztráliában minden ötödik 18 és 45 éves kor közötti nő volt már áldozata fényképes visszaélésnek.

„Olyan ez, mintha az ember e-mailben elküldené magának a képet, de természetesen egy sokkal biztonságosabb csatornán, anélkül, hogy a fotó keresztülhaladna az éteren” – mondta Grant, igyekezvén megnyugtatni mindenkit, akit esetleg aggaszt a gondolat, hogy megelőzés céljából elküldje saját magának az intim felvételeket. Hozzátette: semmi esetre sem tárolják a képeket, csupán a linkjét és mesterséges intelligenciát, valamint egyéb fotópárosító technológiákat használnak a fejlesztéshez.

Ezt olvastad már?

(forrás: BBC, MTI, The Verge)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.