A becsapódása a valaha megépített legnagyobb hatóerejű atomfegyver több mint hússzorosával felérő robbanást eredményezne.

A Földre egyik legveszélyesebb aszteroidának számító Bennu valamikor 2175 és 2196 között a potenciális veszélyes közelségbe merészkedik bolygónkhoz. A NASA aszteroidát vizsgáló, sőt annak felszínét is megjárt OSIRIS-REx űrszondájától származó új adatok lehetővé tették a kutatók számára, hogy még pontosabban kiszámítsák a Bennu pályájának időbeli alakulását, valamint becsapódásának valószínűségét. E szerint

2182. szeptember 24-én lesz a legnagyobb, 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az 500 méter átmérőjű aszteroida eltalálja a Földet,

a Bennu ugyanis akkor érkezhet meg egy olyan – gravitációs kulcslyuknak nevezett – térrészhez a bolygónk közelében, amin ha áthalad, a Föld gravitációja úgy módosíthatja a pályáját, hogy az a becsapódáshoz vezessen. Csak viszonyításképpen: a dinoszauruszok kihalásáért egy 9,7 kilométeres űrkőzet volt a felelős.

Ez az 1:2700-hoz nem tűnik soknak, ugyanakkor ha mégis bekövetkezne a becsapódás, akkor az a valaha megépített legnagyobb hatóerejű atomfegyver (Cár-bomba) több mint hússzorosával felérő, 1200 megatonnás robbanást eredményezne, ami 960 kilométeres körzetben mindent elpusztítana, és nagyjából egy 9 kilométer átmérőjű krátert hagyna maga után.

(Forrás: IFL Science, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Képeken az állítólagos ufók mumifikálódott teste

Ezeréves ufókról mutatott bizonyítékot egy mexikói férfi a mexikói parlamentben.

Így néz ki 300 millió kilométerről, ahogy a Hold megkerüli a Földet

A Mars körül keringve készítette a felvételt az ESA űrszondája.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában