Testünk folyamatosan hőenergiát veszít, éppen ezért már régóta a levegőben lógott egy olyan órának a piacra dobása, amely képes ezt az energiát hasznosítani.

Az első ilyen okosóra a PowerWatch lett, amelyet a Matrix Industries mérnökei dobtak össze – a technológia ismerős lehet a Mátrix című filmből, amelyben a gépek hasznosították az emberi testben rejlő energiát, persze azért ez egy kicsivel kedvesebb történet.

Az óra a termoelektromos generátorának köszönhetően tudja „eltartani magát”, ezt pedig a következőképpen teszi:

  • az áramkörének az egyik része a hőforrás közelében van – ez ugyebár az órának az az alsó felülete, amely hordás közben folyamatosan érintkezik a bőrünkkel,
  • az áramkör felső részének a hőmérséklete viszont állandóan alacsonyabb kell maradnia.

Amíg a hőmérséklet-különbség az áramkör két része között adott, az okosóra képes előállítani a működéséhez szükséges energiát.

Amint pedig az óra lekerül a kezünkről, átvált alvó üzemmódba, ekkor pedig a beépített akkumulátora gondoskodik arról, hogy továbbra is ébren maradjon. Egyébként maga az óra nem nagy durranás az okosórapiac nagyágyúihoz képest – például hiába is kapcsoljuk össze bluetoothon keresztül a telefonunkkal, azt többnyire csak az időbeállításoknál tudjuk kamatoztatni,

a hívásokról, üzenetekről vagy e-mailekről nem kapunk értesítéseket,

pedig ez ma már elég alapnak számít az okosórák körében.

De pozitívum még, hogy akár fitneszkarkötőnek is befoghatjuk, mert a leadott testhőből profi módon következtetni tud az elégetett kalória mennyiségére is. Amennyiben megtetszett az óra, az Indiegogon keresztül előrendelheted 170 dollárért – kb. 49 ezer forintért –, és feltehetőleg jövő év júliusában megérkezik.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában