Egy uniós rendeletnek köszönhetően ma már szinte korlátlanul használhatjuk a mobiltelefont az Európai Unió területén, épp úgy, mintha csak otthon lennénk. De nem árt óvatosnak lenni, mert figyelmetlenségből akár milliós összeget is mobilozhatunk a nyaraláson, és ehhez Európát sem kell elhagynunk.

Ha sokat utazol külföldre, akkor biztosan tudod, de nem árt elismételni, hogy az itthonihoz hasonló feltételek mellett használhatod a mobiltelefonodat az Európai Gazdasági Térség országaiban: ez az Európai Unióhoz tartozó államokon kívül Izlandot, Norvégiát és Lichtensteint jelenti. Ha tehát megérkezel a nyaralásodra Olaszországba vagy Görögországba, akkor az itthoni díjakon telefonálhatsz haza.

Mennyibe kerül a hívás külföldön?

Az EGT-n belüli országokban a percdíj számítása a hálózaton kívüli percdíjnak felel meg. Ha tehát olyan díjcsomagod van, amivel itthon minden hálózaton ingyenesen telefonálhatsz, akkor roaming esetén is ingyenesek a hívások. Ha azonban csak a saját hálózatban ingyenesek a hívások, és hálózaton kívül 30 forintos percdíjat számol a szolgáltatód, akkor külföldön is ez a díjszabás lesz érvényes. Nyugodtan felveheted, ha otthonról hívnak, mert a hívások fogadásáért a szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat.

Mi a helyzet a mobilinternettel?

Mobilnet használatakor is a hazai adatkeretedet használhatod fel külföldön is, mindenféle korlátozás és felár nélkül. Az olcsóbb díjcsomagoknál előfordulhat, hogy a szolgáltató meghatározott egy roaming adatkeretet. Utazás előtt érdemes ennek utánanézni, akár a szolgáltató applikációjában, mert ebben az esetben csak az adatkeret erejéig internetezhetsz külföldön, ezen kívül kiegészítő adatkeretet kell venned.

Nem kell minden szabályt fejben tartanod, mert amikor belépsz egy új országba, a szolgáltatónak SMS-ben tájékoztatnia kell az adott országban érvényes roamingdíjakról, és egy korlátot is biztosítania kell: a számlád összege nem haladhatja meg az 50 eurót, ami bő 20 ezer forintnak felel meg. Ha ezt eléred, akkor korlátozzák a mobilforgalmadat, egészen addig, amíg nem kéred a szolgáltatás folytatását. A limit bármikor lemondható, és újra is kérhető.

Figyelj a határvidékeken!

Sokkal jobban kell figyelned akkor, ha az EGT-n kívüli országok felé, például a szerb vagy ukrán határnál jársz, mert ha a telefonod automatikus hálózatválasztásra van kapcsolva, akkor akaratod ellenére is átválthat ezeknek az országoknak a hálózatára, mert mondjuk erősebb a jele a magyar szolgáltatóénál. Mindez váratlanul nagy roamingdíjat róhat rád, és ehhez nem is kell böngészned, a telefonod háttérben futó alkalmazásai is növelhetik az adatforgalmat.

Nemrég például Szerbiában jártunk, ahol ilyen tarifákra számíthattunk: a hívások indítása 393 forint percenként, a hívás fogadása 144 forintba, az SMS küldése 110 forintba kerül, de az adatforgalom az igazán brutális, 329 forint 100 kilobájtonként. Ezzel egy időjárás-frissítés akár tízezer forintba is kerülhet, pár perc Instagram-használattal pedig már akár százezer forint feletti roamingdíjat is generálhatsz akaratlanul. Svájcban ennél is drágább telefonálni, ott 529 forint a hívás percdíja.

Még veszélyesebb: a műholdas hálózat

Utazás során érdemes odafigyelned a műholdas hálózatokra, amelyek használatáért a szolgáltatók elképesztő díjakat számlázhatnak. Az egyik svájci műholdas szolgáltató például 1986 forintos percdíjat számol fel, egy megabájt adatforgalom pedig 6757 forintba kerül. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz már fordultak panasszal olyan előfizetők, akik repülőn utazva több százezres, akár milliós adatforgalmat generáltak akaratlanul. Olyan eset is előfordult, amikor egy kikötőben sétálva egy felhasználó eszköze műholdas hálózathoz csatlakozott, és mintegy négymillió forintnyi adatforgalmat generált. Jó tudni, hogy a műholdas hálózatokra az uniós tagállamokban sem vonatkozik az otthoni díjszabás elve. A szolgáltatónál kérheted a műholdas csatlakozás tiltását, de ez nem automatikus, ezért jobb előre tájékozódni.

Nem nehéz tehát elkerülni a kellemetlen mobilköltségeket külföldi nyaraláskor, de ehhez egy kis odafigyelés szükséges. Például érdemes kikapcsolni az automatikus hálózatválasztást, és manuálisan kiválasztani az egyik hálózatot, az európai uniós határoknál és kikötőkben pedig ajánlott lehet aktiválni a repülőgép-üzemmódot is.

(Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés