Ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzot találtak egy francia reneszánsz gyűjteményben, ami a Mona Lisa vázlata lehet. A szakértők a párizsi Louvre Mona Lisájának vizsgálata után úgy vélik, a vázlatot „legalább részben” Leonardo da Vinci készítette.

A szénrajz 1862 óta a Párizstól északra lévő Chantilly palota Condé múzeumának reneszánsz gyűjteményének része:

Ilyen lehetett Mona Lisa meztelenül

„Az arc és a kéz kidolgozottsága valóban figyelemre méltó, nem egy gyenge másolatról beszélünk. Olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott. Szinte bizonyos, hogy egy olajfestmény előtanulmánya a rajz” – mondta el Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek.

Az eredeti alkotás

Bruno Mottin, a Louvre szakértője is megerősítette, hogy a szénvázlat Leonardo életében született. Deldicque több bizonyítékot is felsorolt, melyek Leonardo szerzőségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte azonos, a portrék majdnem ugyanolyan méretűek, a modell alakja körül található kicsiny lyukak arra utalnak, hogy a rajz alapján a kerültek a körvonalak a vászonra.
Mottin azonban rámutatott, hogy a rajz tetején, a fej közelében látható vonalkázást jobb kezes művész készítette.

Ez is érdekelhet:

Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is.

(forrás: Metro, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
A ChatGPT-t már havi 100 millióan használják
További cikkeink a témában