Internetezés közben botlottunk bele ebbe a meglehetősen primitív átverésbe, de gondoltuk jobb, ha szólunk róla.

A dolog úgy kezdődik, hogy netezés közben teljesen váratlanul feldobódik egy oldal, ami arról tájékoztat, hogy a UPC a születésnapja alkalmából iPhone Xs-t, Samsung Galaxy S10-et és Apple Watch-ot osztogat, amiért csak egy elégedettségi kérdőívet kell kitöltened. Persze az URL-cím meg a helyesírási hibák eléggé gyanúsak, de ki az, aki ilyesmire odafigyel, amikor alig karnyújtásnyira van egy 400 ezres telefon?

A kérdőív kitöltése után az oldal átirányít a még gyanúsabb című get-the-amazing-deal.com-ra, ahol először az e-mail címedet kell megadnod, majd (dobpergés)...

igen, a bankkártyaadataidat.

Szomorú, de első próbálkozásra az Avast is simán továbbengedett az adathalász oldalra, csupán második nekifutásra jutott eszébe jelezni, hogy ez egy phishing oldal és megszakítani a kapcsolatot. A csalók javára legyen mondva, hogy elég átlátszó trükkhöz folyamodtak, igazából meg sem próbálják leérvelni, hogy az ingyen telefonhoz miért kéne megadnod az adataidat. Feltehetőleg úgy voltak vele, hogy egy új iPhone vagy Galaxy S10 annyira elveszi az emberek eszét, hogy ilyesmin nem is gondolkoznak.

Na mindegy, mi szóltunk.

(Nyitókép: Paul Brennan/Pixabay)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

További cikkeink a témában