Kiderült, hogy Mozart zenéje csökkenti, Haydné pedig növeli az agy epileptikus tevékenységét.

Egy új kutatás szerint antiepileptikus hatással van az agyra Mozart zenéje, és lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére

– a kutatók szerint a zene akusztikus sajátosságai idézik elő ezt a hatást.

A csehországi Brnóban lévő Masaryk Egyetem és Szent Anna Kórház Epilepsziás Centrumának professzora, Ivan Rektor vezette kutatócsoport összehasonlította a Mozart szonáta és Haydn 94. g-dúr szimfóniája hallgatásának hatását, miközben mérték az agytevékenységet műtét előtt álló epilepsziás betegek agyába beültetett kisagyi elektródákkal.

„Meglepetésünkre jelentős különbségek mutatkoztak a két zenemű hallgatásának hatásai között. Mozart 32%-kal csökkentette az epileptiform* kisüléseket, miközben Haydn szimfóniája 45%-kal növelte.”

* Ezek az agyi elektromos hullámok okozhatják az epilepsziás rohamokat, amelyek ideiglenesen hatással vannak az agy működésére.

Korábban kutatók azt feltételezték, hogy az epilepsziában a Mozart-hatást a zene érzelmi hatásai váltják ki, mivel dopamin, boldogsághormon szabadul fel a zenehallgatáskor.

„Azt találtuk, hogy az epileptiform kisülések csökkenése nagyobb a laterális halántéklebenyben, amely részt vesz az akusztikus jelek továbbításában, mint a halántéklebeny mediális térségében, amely az érzelmi válaszadásban játszik fontos szerepet.”

A szakemberek úgy vélik, hogy eredményeik megnyithatják az utat a személyre szabott zeneterápia előtt, amelyet az epilepsziás rohamok megelőzésére, kontrollálására fejlesztenek ki és további kutatásokat tartanak szükségesnek a zene agyra gyakorolt hatásáról.

Az orvosok kimutatták azt is, hogy a férfiak és a nők agya különbözőképpen reagál a két zeneműre

Haydn zenéje elfojtotta kisüléseket a nőknél, a férfiaknál azonban növelte. A zenemű akusztikus sajátosságai, mint a ritmus, a dinamika és a hangzás azt mutatta, hogy ezek a sajátosságok másként hatnak a férfiakra és a nőkre.

Eközben...

(Forrás: The Guardian, meicalxpress.com, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Egy srác számítógéppé alakította át a vécéjét, ami továbbra is rendeltetésszerűen működik