Amikor legközelebb azt hallod, hogy milyen rossz hatással van az emberekre a "modern technológia", akkor gondolj inkább erre: Ian Buckhard ma már újra képes dolgokat felvenni, sőt, akár még Guitar Herózni is, pedig a srác hat évvel ezelőtt válltól lefelé teljesen lebénult.

A huszonöt éves srác éppen a családjával vakációzott, amikor egy szerencsétlen mozdulat következtében eltörte a nyakát, így a mozgásért felelős agyi központ és a teste többi része között minden kapcsolat megszakadt. Az orvosok akkor azt mondták neki, hogy soha többé nem lesz képes mozgatni a kezeit sem, de a Battele Memorial Institute által kifejlesztett NeuroLife technológiának köszönhetően a "soha többé" végül csak hat évig tartott.

A NeuroLife egy számítógép segítségével értelmezi a mozgásért felelős agyterületből érkező impulzusokat, majd azokat továbbítja a megfelelő izmoknak, így állítva helyre a kapcsolatot az agy és a test többi része között, a technológia pedig mára annyira kiforrott, hogy Ian akár egészen aprólékos mozgásokra is képes a segítségével.

Emellett még emlékezzünk meg a nőről, aki 21 év után állt újra lábra exoskeleton segítségével, a férfiról, aki bionikus karjának köszönhetően újra képes tapintani, arról az emberről, aki robotkarokkal nyerte vissza a mozgás szabadságát, és persze arról is, aki húsz év után nyerte vissza a látását, és talán már nem is tűnik annyira szörnyűnek ez a csúnya technológia.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában