Mármint tényleg ez kellett, hiszen a Roszkozmosz szerencsére nem az USA, hanem valami egészen másnak az eltakarításán dolgozik.

Ez pedig nem más, mint az űrszemét, amiből a NASA becslései szerint akár húszezer is keringhet a Föld körül. Magyarul a Föld környéke mostanra olyan, mintha Casablancát fellőttük volna Föld körüli pályára, nem kis logisztikai problémát okozva az űrhivataloknak. Ezt elégelték meg az oroszok, akik egy igen radikális módszerrel oszlatnák a szemetet.

Az óriási lézer jelenleg még csak egy három méter átmérőjű teleszkóp, amit az űrszemét bemérésére fejlesztettek ki, viszont a Roszkozmosz Precision Instrument System részlegének kutatói nemrég egy olyan javaslattal álltak elő, hogy a teleszkópot érdemes lenne tovább fejleszteni, így két legyet ütnének egycsapásra: az űrszemét bemérése után azonnal meg is semmisíthetnék a műholdakra és egyéb űreszközökre leselkedő veszélyt.

A PIS egyelőre nem bocsátkozott részletekbe a tervvel kapcsolatban, így a lézerről csak annyit lehet tudni, hogy a lézeres abláció elvén működne, vagyis addig melegítené az űrszemetet, amíg az egyszerűen elpárologna.

A tervben amúgy lehet némi ráció, hiszen nem ők az elsők, akiknek ilyesmi az eszébe jutott.

És ezt olvastad már?
Olyan tűzgömb jelent meg Budapest felett, hogy másodpercekig bevilágította az égboltot
Zsarolóvírust kaptál? Ezeket tegyük meg napjaink legveszedelmesebb informatikai fenyegetése, a zsarolóvírus ellen!