Az egyik legrangosabb és legelismertebb tudományos szakfolyóirat, a Nature első száma 1869. november 4-én jelent meg. A 150 éves évforduló miatt egész évben érdekes anyagok jelentek meg a Nature at 150 weboldalon – többek között olyan anyagokat közöltek újra, amelyek nagy hatást gyakoroltak a tudomány fejlődésére.

A 2019. november 7-én megjelent jubileumi számának a borítóját pedig az elismert magyar hálózatkutató, Barabási-Albert László csapata tervezte.

A jubileumi Nature nyomtatott kiadásának a borítóján egy burjánzó kereszthivatkozási hálózatot láthatunk. Az elmúlt 150 évben több mint 88 ezer tudományos anyag jelent meg a Nature szaklapban, Barabási csapata ezeknek a kereszthivatkozási rendszerét elevenítette meg az ábrán, amely egy interaktív hálóként, 3D-ben is megtekinthető – az apró gömbök között akkor keletkezik kapcsolat, amikor egy harmadik cikk mindkettőre hivatkozik, méretük pedig függ a hivatkozási index nagyságától. A vonalak színei aszerint változnak, hogy az adott tudományos anyag milyen tematikájú – például a fehér művészeti, a sárga űrkutatási, a sötétnarancs vegyészeti, a halványlila matematikai, a ciánkék pedig pszichológiai témájú cikkeket jelenít meg.

A borító elkészítéséhez Barabási Albert-László mellett kollégái, Alexander Gates matematikus, Qing Ke programozó, Onur Varol számítógépes szakember és Alice Grishchenko adatvizualizációs tervező járult hozzá, valamint a Nature két fotószerkesztője, Mauro Martino és Claire Welsh.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

(forrás: Qubit)

És ezt olvastad már?
A Földtől 200 millió fényévre egy világító híd alakult ki két galaxis között