A Telenor a győri Széchenyi István Egyetemen indította el az első nyilvános teszthálózatot.

Ez azt jelenti, hogy a szerdán átadott teszthálózatot az egyetem hallgatói is használhatják, így részesülnek mindazokból az előnyökből, amit a követkető generációs adatátviteli technológia nyújthat. És hogy mik ezek az előnyök? Például a lényegesen nagyobb letöltési sebesség, az alacsonyabb válaszidő, és persze, hogy az 5G-s hálózat jóval több hálózati eszközt tud kiszolgálni.

A ZTE hálózati eszközeivel megvalósított, két bázisállomásból álló teszthálózat a 3,6 GHz-es frekvenciatartományban üzemel, és a képességei igencsak meggyőzőek: a bemutatón az 5G-képes ZTE telefonnal 1,7 Gbps letöltési sebességet sikerült elérni, ami messze felülmúlja egy átlagos 4G-s hálózat lehetőségeit.

Ha győri egyetemisták lennénk, most kicsit vakarnánk a fejünket, hiszen bár 2019 első fele másról sem szólt, mint az 5G-s telefonokról, Magyarországon egyelőre lehetetlen, és külföldön is nagyon nehéz ilyen telefonhoz hozzájutni. Ez valószínűleg az év második felében változni fog, így talán már itthon sem kell sokat várni az első 5G-képes telefonokra.

(Fotó: Telenor)

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót