Nem sikerült valami jól az oroszok reggeli akciója: az összes felküldött műholdjuk odaveszett
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy fest, nem sikerült valami jól az oroszok ma reggeli akciója: sem a Meteor–M 2–1 meteorológiai műholdat, sem a többi miniszputnyikot nem sikerült célpályára állítani – a műholdak valószínűleg az Atlanti-óceánba zuhantak.

Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Szojuz–2.1b típusú hordozórakéta sikerrel startolt ugyan, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A Roszkoszmosz először azt közölte, hogy Meteor–M 2-1-el szakadt meg a kapcsolat, a műhold ugyanis nem jutott el a kijelölt napszinkron pályára.

A kilövés pillanatában

A kilövés pillanatában

Az űrhivatalból származó forrásokra hivatkozva arra lehet következtetni, hogy emberi hiba okozta a bajt, a hordozórakétába és a gyorsítóblokkba táplált helytelen adatok miatt ugyanis a Fregat nem kellő tájolásban kapta az első impulzust, ezért a gyorsítóblokk a műholdakkal együtt visszatért a légkörbe, majd az Atlanti-óceánba zuhant – bár ez mindaddig csupán találgatás marad, amíg a Roszkoszmosz hivatalosan meg nem erősíti azt.

A balesetben egyébként további 18 kis méretű űrszerkezet is megsemmisült – ezek kiegészítő terhek voltak. A Meteor–M 2-1 feladata a rendkívüli helyzetek és a klíma megfigyelése, és az időjárás-előrejelzés lett volna, többek között a polgári repülés számára.

Ez is érdekelhet:

(forrás: The Verge, Space.com, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.