Elon Musk Neuralink nevű cége egy olyan technológián dolgozik, mely lehetővé teszi az emberi agy és a gép közötti direkt kommunikációt. Tényleg mint valami elszállt sci-fiben, csak ez most a kőkemény valóság.

Néhány órája a Tesla-vezér a Twitteren nyomott néhány bejegyzést, mellyel alaposan sikerült felhájpolnia a követőit. Azt állította, hogy a Neuralink első terméke képes lesz arra, hogy egy mozgásképtelen ember kizárólag a gondolataival irányítson egy mobiltelefont, gyorsabban, mint ahogy erre egy teljesen egészséges ember az ujjaival képes lenne. Később ugyanez a technológia már lábra tudja állítani a mozgásképtelen embereket, ezután pedig a határ a csillagos ég.

Hogy Musk nem a levegőbe beszél, azt egy elképesztő videó bizonyítja, amit a Neuralink szintén néhány órája tett közzé a YouTube-on, és melyen állítólag az látható, hogy egy makákó az agyával irányít egy videojátékot.

A klip főszereplője a 9 éves Pager, akinek hat héttel a videó készítése előtt beépítették a Neuralink által gyártott eszközt a koponyájába, majd megtanították arra, hogyan játszon a Ponggal hagyományos joystick segítségével. Úgy tudták játékra biztatni, hogy amikor sikerült neki visszapattintani a virtuális labdát az ellenfél térfelére, egy fém szívószálon keresztül banánpépet kapott jutalmul. Mindeközben a Neuralink megfigyelte és regisztrálta a makákó agyműködését, így teljeskörűen feltérképezték, mi folyik odabent, amikor Pager a világ egyik legegyszerűbb videojátékával játszik.

A videón Pager látszólag még mindig a joystickkal irányítja a játékot, de valójában a kontroller már nincs összekötve a számítógéppel, az a jeleket már egyenesen a makákó agyából kapja a Neuralinken keresztül.

Elon Musk egyébként már korábban is beszélt a videojátékozó majomról és ezzel a klippel a hátunk mögött most már hajlamosak vagyunk elhinni neki, hogy akkor sem hülyéskedett. Persze, teljesen meggyőzve csak akkor leszünk, ha a technológiát végre megmutatja valamelyik hiteles tudományos magazinnak.

(via)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Félünk az 5G-től, de úgy tűnik, feleslegesen