A világ leggazdagabb és egyik leginnovatívabb embere, Elon Musk egy online beszélgetésben árulta el, hogy a Neuralink tesztlaboratóriumában található egy becsipeztetett majom, amely a gondolatai segítségével videojátékozik. Nem hangzik túl szívderítően ezekben a konteóktól túlfűtött, vészteljes időkben.

Természetesen nem arról van szó, hogy Elon Musk unja a hagyományos házi állatokat – az állatkísérlet egy nagyobb projektnek a része, amellyel az emberi és mesterséges intelligencia szimbiózisát próbálják megteremteni. Musk sok kritikát kapott az állatvédő szervezetektől, azonban ő azzal érvel, hogy a majom nem tud arról, hogy implantátumot helyeztek el a koponyájában – ő továbbra is egy boldog majom, aki néha videojátékozik. Amiről nem tudsz, az nem fáj?

Továbbá elmondása szerint a majomlabor az összes hatósági követelménynek megfelel, sőt, az egyik legszebb és legfejlettebb majomlaborként tartják számon a helyet. A Neurolink egyébként egy pár centiméteres, korong alakú kütyü, amelyet a koponyába ültetnek be közvetlenül – de remélhetőleg nem védőoltásnak álcázva.

Képünk illusztráció. Forrás: Neowin

A behelyezett eszköz a több ezer, milliméternél is vékonyabb elektródája révén érzékelni tudja az agyi aktivitást, valamint képes stimulálni a neuronokat.

A fejlesztéssel lényegében azt próbálják elérni, hogy az idegsejtek és az okoseszközök között információt továbbíthassunk

– és bár sokaknak az ugorhat be, hogy egy ehhez hasonló technológia elvezet minket egy olyan korba, amikor a gondolatainkkal irányíthatnánk különböző készülékeket, Elon Musk szerint nem a szuperember megalkotása a cél, hanem az, hogy segíteni tudjanak a súlyos neurális betegségeken szenvedőknek – visszaadhassák sokak látását, vagy javítsanak az agyi eredetű bénulásban szenvedők életkörülményein.

Mondjuk az egyik pont nem zárja ki a másikat, főleg, hogy Elon Musk nem egyszer megjegyezte már: az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély szerinte a mesterséges intelligencia, amely fölöslegessé teheti az embert – ezért az egyetlen megoldás az, ha képesek vagyunk integrálni a mesterséges intelligenciát saját magunkba.

Az viszont biztos, hogy az oltásellenesek és laposföld-hívők legnagyobb félelme beigazolódhat: ha a világ leggazdagabb embere becsipezhetett egy majmot, és a gondolataiban turkálhat, akkor talán velünk, emberekkel is megteheti!

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Rejtélyes, kék színű valamit vettek észre a Szaharában a sivatag műholdfelvételeit nézegetve