Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha ez működik, ahhoz képest a Mars-utazás is csak egy lábjegyzet lesz.

A Neuralink mindeddig Elon Musk legrejtélyesebb vállalkozása volt, most viszont a SpaceX és a Tesla atyja fellebbentette róla a fátylat, hogy miben mesterkedik.

Röviden: egy olyan technológiában, ami képes összekötni az emberi agyat a számítógépekkel. Elon Musk korábban többször is kifejtette, hogy véleménye szerint az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély a mesterséges intelligencia, ami fölöslegessé teheti az embert, így az egyetlen megoldás az, ha integráljuk a mesterséges intelligenciát - mármint saját magunkba.

Bár az ember-gép intefész ötlete nem újdonság, a jelenlegi megoldások Musk szerint nem elég pontosak és az adatátviteli képességük is eléggé behatárolt. A Neuralink újítása, hogy elektródákkal ellátott, felxibilis szálakat ültetnek az agyba, amelyek képesek az agyi jeleket a fül mögött elhelyezett modulnak továbbítani. Mivel a beültetett szálak rendkívül vékonyak és hajlékonyak, így képesek együtt mozogni az agyszövettel, vagyis nem károsítják az agyat és az eddigi technológiáknál jóval tartósabbak.

Az újfajta megoldást egyelőre csak majmokon és patkányokon tesztelték, de Elon Musk szerint 15-ször jobban olvassa az agyi jeleket, mint a jelenleg rendelkezésre álló interfészek, és

A Neuralink emellett egy olyan robotot is kifejlesztett, ami percenként hat szálat képes beültetni az agyba (természetesen egy valódi agysebész vezérletével), jelentősen felgyorsítva az ilyen jellegű beavatkozásokat. Ha minden Elon Musk tervei szerint alakul, a technológiát jövőre már embereken is tesztelhetik - mi erre azért nem vennénk mérget, hiszen Musk messzeföldön híres a kissé túlzottan optimista ütemterveiről.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.