Mondjuk tőle nem is vártunk ennél kevesebbet. Most éppen Dél-Ausztrália energiaproblémáit oldotta meg örökre.

Pedig az egész tulajdonképpen egy heccnek indult: a Tesla Powerwall 2 márciusi bemutatóján a Tesla alelnöke azt találta mondani, hogy képesek lennének száz nap alatt megoldani Dél-Ausztrália energiaproblémáit, mire egy ausztrál vállalkozó, Mike Cannon-Brookes azonnal lecsapta a magas labdát a Twitteren, mondván: akkor talán tessék hozzálátni. Erre jött Musk, aki elég komolyan beleállt a dologba, és azt ígérte, hogy ha a szerződés aláírásától kezdve száz napon belül nincs kész a 100 MW-os akkumulátortelep, akkor ingyen vót az egész.

Ami még tőle sem volt kis bevállalás, hiszen egy ilyen telep költsége elérheti az 50 millió dollárt is, ráadásul a Tesla eddig csak néhány ezer lakosú szigeteken kísérletezett hasonló telepek létrehozásával, a harmincezer háztartás energiaellátását biztosító telep felállítása viszont ennél nagyságrendekkel komolyabb munka volt. Musk önbizalma viszont nem volt alaptalan, ugyanis november 23-ra tényleg elkészültek a projekttel. A stoppert ugyan nagyvonalúan szeptember 29-től indították, amikor a telepnek nagyjából a fele már kész volt, de tekintsük úgy, hogy belefértek a száz napba.

A telep felállítását most egy rövid tesztidőszak követi, amikor kipróbálják, hogy minden hibátlanul működik-e, és ha minden jól megy, december elsejétől üzembe is állíthatják az akkumulátorokat, amelyek harmincezer háztartás számára elegendő energiát biztosítanak majd, garantálva, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly szeptemberi eset, amikor egy hatalmas vihar következtében nagyjából ennyi háztartás maradt áram nélkül.

Mondjuk ha valakitől, Elon Musktól nem is vártunk ennél kevesebbet, hiszen a feltaláló gyakorlatilag sportot űz abból, hogy elsőre lehetetlennek hangzó ötleteket valósítson meg: többször felhasználható rakéta pipa, villanyautó-forradalom pipa, emellett a szupervonat és a föld alatti autópályahálózat is egész szépen alakul. Alig várjuk, hogy az örök élet kérdésével is elkezdjen foglalkozni.

 

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon