Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy újrahasznosítható rakétát bocsátottak fel újra és hozták vissza épségben. Ezzel Elon Musk űrhivatala új fejezetet nyitott az űrhajózásban.

A SpaceX-nek az elmúlt másfél évben számtalan újrahasznosítható Falcon-9 rakétát (egész pontosan a rakéta első fokozatát) sikerült visszahoznia, de mindeddig nem kísérelték meg, hogy ezek közül a rakéták közül valamelyiket újra kilőjék.

Most viszont megtört a jég, ugyanis a SpaceX egy telekommunikációs műhold pályára állításához ugyanazt a hordozórakétát használta, ami tavaly áprilisban történelmet írt azzal, hogy elsőként sikerült vízi platformon landolnia (ami azért fontos, mert így a rakétát sokkal könnyebb szállítani, mintha szárazföldön szállna le). Dupla siker, hogy nem csak másodszor használták fel ugyanazt a rakétát, de a visszatérés is ismét tökéletesen sikerült, így a rakéta akár harmadszor (és negyedszer, ötödször) is felhasználható lesz a jövőben.

Mivel az ilyen kilövések legdrágább része a hordozórakéta első fokozata, ez azt jelenti, hogy az űrutazás költségei a töredékükre csökkenhetnek: a SpaceX esetében például egy kilövés költsége nagyjából 62 millió dollár, aminek a 30%-át megspórolhatják, ha az első fokozatot újrahasznosítják.

(Fotó: SpaceX)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.