A Nikon P900 brutális optikai zoomja olyasmi, mint a hollywoodi színészek életében a szuperhősfilmek: hiába játszottál el Oscar-díjas szerepeket, vagy voltál Othello a Broadwayn, az utókor jó eséllyel csak Vasemberként, Jack Sparrowként vagy "a 83-szoros zoomos gépként" fog emlékezni rád.

Pedig a Nikon P900 az elképesztő zoom nélkül is egy kiváló bridge gép lenne, ami simán tud olyan minőséget produkálni, mint egy olcsóbb tükörreflexes, hobbifotósok számára viszont mindenképpen előny, hogy a használatához gyakorlatilag semmit sem kell tudnod a fényképezésről.

A P900 bemutatóját ennek ellenére nehéz lenne nem azzal kezdeni, hogy "ide nézz, ettől a zoomtól ki fog olvadni a látásért felelős agyterületed", és nem csak azért, mert a 83-szoros nagyítás tényleg annyira megdöbbentő, mint amilyennek hangzik, hanem mert ez az a szuperképesség, ami miatt a P900 ezer gép közül is azonnal felismerhető. Én a gépet egy külföldi utazáshoz kértem kölcsön a Nikontól, de amikor megláttam, mit tud, elég nagy volt a kísértés, hogy Szicília helyett inkább a legközelebbi lánykollégiummal szembeni bokorig utazzak, csak arról azért elég nagy kihívás lett volna olyan cikket írni, ami jó színben tünteti fel a szerzőt.

Player.hu - Erre képes a Nikon P900 optikai zoomja | Facebook

Bár egy cserélhető objektíves MILC vagy DSLR gép nyilván több helyzetre megfelel, én a magam részéről kifejezetten megkönnyebbültem, hogy ilyesmivel most nem kell foglalkoznom, és elég sanszos, hogy a legtöbb amatőr fotós ugyanígy érez ezzel kapcsolatban. Nem is maradt bennem hiányérzet, a P900 bírta a feszített tempót, és - mivel nem vagyok gyakorlott fényképész - ennél jobb képeket valószínűleg egy sok százezres DSLR-ből sem tudtam volna kiizzadni.

A P900 képességei megfelelnek annak, amit egy kétszázezres géptől 2016-ban elvárhatunk: 4:3-as képerányú képeket maximum 16, 16:9-es képarányúakat pedig 12 megapixeles felbontásban fotózhatunk (RAW és Jpeg formátumban), ami - ha nem akarsz nagyon belenagyítani a fotókba - éppen elég részletességet biztosít. A maximum 6400-as ISO-szám is elégnek bizonyult a legtöbb helyzetben, bár Holdfogyatkozást azért biztosan nem ezzel a géppel mennék fotózni. Éjszakai fotózásnál a kép érezhetően zajosabb lesz, de azért így is sikerült lőni néhány egészen látványos fotót.

Külön említést érdemel a kiváló képstabilizátor, és a teljesen kihajtható LCD-kijelző, aminek köszönhetően merészebb perspektívákat is bátran bevállalhatunk.

Videókat rögzíteni full HD-felbontásban tudunk 50 képkocka/másodperc sebességgel, és alapszintű vágást is elvégezhetünk a gépen, ami különösen jól jön, ha az Etnáról készült művészi felvételbe egyszer csak becammog egy kiránduló család.

A videókat és a képeket a beépített wifivel egyébként rögtön átküldhetjük a telefonunkra is, ha telepítettük az ehhez tartozó alkalmazást, így a jobban sikerült felvételeket akár helyben ki is posztolhatjuk Facebookra vagy Instára. Ehhez nagy segítséget nyújt, hogy a teljes méretű képekből egy gombnyomással létrehozhatunk egy kisebb képet, ami pont ideális arra, hogy az ismerőseinknek mutogassuk a közösségi oldalakon.

Akiknek nincs a kisujjukban a fotózás, azoknak nagy segítséget nyújt az automatikus program előválasztó, amiben kis túlzással még a "varacskos disznó röfögve szalad át azt úton, miközben szemből egy Audi LED-fényszórója világít, és a Holdat félig eltakarja egy felhő" esetre is találsz külön beállítást. Összesen 18 előre programozott beállításból választhatunk tüzijátékra optimalizált beállításoktól az ellenfényben történő fotózásig. Természetesen ha akarjuk, akkor a fehéregyensúlytól a színhőmérsékletig mindent beállíthatunk magunk is manuálisan, de ezt ritkán fogjuk akarni.

Én az utazás alatt főleg expozíciósorozatokat készítettem, amiket aztán HDR-szerkesztő programmal hegesztettem össze, vagyis általában úgy kattintgattam, mintha nem lenne holnap: napi több száz kép és több tucat videó készült, ennek ellenére az akksi remekül bírta a maratoni hosszúságú napokat, a legpörgősebb napon is csak este, a buszon hazafelé zötyögve kellett rádugnom a gépet a mindig magamnál hordott külső akkumulátor töltőre. Ez a P900-nál egyébként elég egyszerűen megy, ugyanis más gépekkel ellentétben a gépet a telefonokhoz hasonlóan micro-USB-vel csatlakoztathatod a konnektorra vagy a pótakksira.

A P900 elég tekintélyes tömegét és méretét látva felmerülhet bennünk, hogy a nyaralás után az első utunk nem a csontkovácshoz vezet-e. Erről elég pontos infóim vannak, hiszen a gép egy hétig lógott többé-kevésbé folyamatosan a nyakamban, és még mindig képes vagyok felfelé nézni. Bár 900 grammos tömegével a Nikon P900 tényleg nem a pehelysúly bajnoka, ennek ellenére nem zavaróan nehéz, ráadásul mivel az objektív nem cserélhető, így a gépen kívül mást nem is kell magaddal cipelned, vagyis egy viszonylag kisebb táskában is elfér. A gép méretére amúgy a "tekintélyt parancsoló" lenne lenne a legjobb kifejezés, aminek köszönhetően a P900 egy kifejezetten komoly gép benyomását kelti. Ez jól jön, amikor mondjuk idegen lányokat szeretnél fotózni, hiszen rögtön tudják, hogy nem valami perverz vagy, hanem fotóriporter. Naná.

Összességében elmondható, hogy a Nikon P900 hobbifotósoknak biztosan nagyon jó választás, ami könnyű kezelhetőségével igazi élménnyé teszi a fényképezést, de a páratlan zoomja és az olyan funkciók, mint a másodpercenként 120 képes sorozatfelvétel miatt a profiknak is vonzó választás lehet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában