Február 2-án Sir Roger Penrose Nobel-díjas fizikus előadást tart az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében.

A fizikai Nobel-díjas angol matematikus és elméleti fizikus A termodinamika második törvénye: fekete lyuk szingularitásoktól a konform ciklikus kozmológiáig címmel tart előadást az intézet munkatársainak.

Penrose fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban ismerték el fizikai Nobel-díjjal. Ugyanebben az évben Reinhard Genzel német és Andrea Ghez amerikai csillagászok a Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk megfigyeléséért kaptak megosztott fizikai Nobel-díjat.

Művészeti elképzelés egy fekete lyukról

Szabó Róbert, a csillagászati intézet igazgatója elmondta: kollégáival évek óta dolgoznak azon, hogy a legrangosabb tudósokat nyerjék meg a szemináriumsorozat előadóinak. A több évtizedes múltra visszatekintő szemináriumsorozatban

2022-ben előadást tartott többek között Dame Jocelyn Bell Burnell, a pulzárok felfedezője, akinek ez az eredménye szintén Nobel-díjat ért

– Bell volt az, aki legelőször megfigyelte a pulzárokat, de ő maga nem részesült a díjazásban –, illetve a csillagszeizmológiával foglalkozó, Kavli-díjas Conny Aerts a Leuveni Egyetemről.

Művészeti elképzelés egy pulzárról

Idén február közepén Jill Tarter, a SETI (földön kívüli intelligencia) kutatásának legendás alakja lesz a szemináriumsorozat előadója, az év folyamán pedig további Nobel-díjas előadók részvételére lehet számítani. A szakmai érdeklődők az intézet weboldalán található Zoom-linken kapcsolódhatnak be Sir Roger Penrose angol nyelvű előadásába február 2-án, csütörtökön 14 órától.

Ez is érdekelhet:

A James Webb űrteleszkóp képeket küldött, így nézhetett ki a korai univerzum

Több mint tízmilliárd éves csillagcsoport látható rajtuk.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában