Több mint tízmilliárd éves csillagcsoport látható rajtuk.

Több mint tízmilliárd éves csillagcsoportról küldött képeket a James Webb űrteleszkóp. A fotókon a Földtől több mint 200 ezer fényévnyire, a Kis Magellán-felhő nevű törpegalaxisban lévő NGC 346 jelű csillagklaszter látható, ami azért különösen érdekes, mert a korai univerzumra hasonlít, arra a szakaszra, amikor a csillagok kialakulása a csúcsponton volt – mutatjuk is a JW egyik fotóját:

A kutatók szerint minden eddiginél jobb betekintést kaphatunk az univerzum életének korai szakaszába, és remélik, hogy a csillagrégió tanulmányozása újabb válaszokat adhat arra, hogyan alakultak ki az első csillagok csupán 2 vagy 3 milliárd évvel az ősrobbanás után.

A vizsgált csillagcsoportban előcsillagok, vagyis protocsillagok vannak, melyek az űrben lévő gázból és porból álló felhők, a csillagok elődei. Ahogy a gáz és por összegyűlik, az a környező molekulafelhőből származó szalagokra hasonlít. Az anyag koronggá alakul, ami központi protocsillagot táplálja.

„Mivel a Kis Magellán-felhőben a csillagszületés csúcspontján a galaxisokhoz hasonlóak voltak a viszonyok, elképzelhető, hogy a Föld-típusú, azaz kőzetbolygók korábban jöhettek létre az univerzumban, mint gondoltuk volna”

– mondta a kutatócsoport egyik szakembere, az Európai Űrügynökség munkatársa, Guido de Marchi.

(Forrás: NASA, MTI, fotó: NASA, ESA, CSA, O. Jones (UK ATC), G. De Marchi (ESTEC), and M. Meixner (USRA))

Ez is érdekelhet:

Megváltozott a Föld keringési pályája a Nap körül

Csökkent a Nap tömege, távolodott a Hold, ez pedig mind hatással van a Földre.

93 méter mély lyukat fúrtak az Antarktiszon, több millió éves jeget látott a kamera

A felvételen jól látszik, hogyan változik a jég színe a különböző korszakok miatt.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában