Meglepő dolgot fedeztek fel csillagászok, egyelőre nem találtak rá magyarázatot.

A Naphoz hasonló csillagok életük végén vörös óriásokká duzzadnak, közben pedig a környezetükben lévő összes bolygót elnyelik, mielőtt fehér törpévé omlanának össze. Egy nemzetközi kutatócsoportnak viszont arról számolt be, hogy

Ez a bizonyos gázóriás 1,4 naponta kerüli meg a WD 1856 534 jelű fehér törpét, tömege pedig nem több mint a Jupiter tömegének 14-szerese.

Ahhoz, hogy egy bolygó ne pusztuljon el, amikor csillaga vörös óriássá duzzad, több mint egy csillagászati egységnyire, azaz minimum egy Föld-Nap távolságra kell lennie tőle. 

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a Jupiter méretű planéták túlélhetik anyacsillaguk halálát, de ez kisebb kőzetbolygókra is igaz lehet. Erre utaló jelek ugyan már korábban is voltak, de egészen eddig nem tudták bizonyítani ilyen érintetlen bolygó létét.

Egyelőre nem találtak magyarázatot arra, hogy a most felfedezett planéta hogyan került ilyen közeli pályára. A tanulmány társszerzője, az amerikai Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének igazgatója, Lisa Kaltenegger szerint ez több merőben érdekes kérdést is felvet:

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: NASA)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.